'Versoepelingen zijn stap in goede richting'

FLEVOLAND • Do 25 juni 2020 | 1:01 • Donderdag 25 juni 2020 | 1:01

De versoepelingen van de coronamaatregelen zijn voor theaters in Flevoland een stap in de goede richting. Vanaf 1 juli geldt geen maximum aantal bezoekers meer. Maar overal moeten bezoekers wel anderhalve meter afstand van elkaar houden, zei premier Rutte woensdagavond.

Die stap onderkent ook Jan-Melle Liscaljet van Cultuurfonds Almere. "We zijn blij dat het culturele leven steeds verder kan opstarten." Toch lost het volgens hem nog te weinig op. "Voor de kleine en middelgrote zalen en theaters betekent de versoepeling nog steeds te weinig ruimte voor bezoekers. Maar ook Ziggo Dome is niet rendabel met 3.000 bezoekers. Normaal gesproken kunnen daar 17.000 mensen naar een concert." Toch ziet Liscaljet ondanks de vele uitdagingen voor onder andere de evenementen ook genoeg kansen.

Festivals en poppodia
Het is een stap in de goede richting, vindt Bente Bollman van MOJO. Maar voor Lowlands 2020 verandert het niets, want dat gaat niet door. "Wij vinden de anderhalvemeter onwerkbaar voor een festival als Lowlands. Je mag niet dichtbij elkaar komen en niet schreeuwen. Dat kun je niet contoleren," zegt Bollman. "Plus, alle internationale artiesten hebben hun tours gecanceld en die gaan niet opstarten. Die tours komen niet terug."

Hoewel het een stap vooruit is, geldt dat niet voor iedereen. "Ik was wel even verdrietig gisteren", vertelt Rob van der Ham van poppodium Corneel. "Voor ons verandert er niks. Je blijft tegen die anderhalve meter aan lopen en wij kunnen daardoor gewoon niet meer dan twintig mensen in de zaal kwijt."

Bij de Meester kwamen de nieuwe maatregelen niet onverwacht, maar leverden ze ook geen vreugde op. "Hopelijk is het op 1 september anders", zegt Melissa Duijn van het Almeerse poppodium. "Want anders wordt het heel lastig om de programmering door te zetten. Bij kleine akoestische sets blijf je in de rustige luistermuziek zitten. Veel genres zijn niet haalbaar met die anderhalve meter, zoals metal en punk."

Blijdschap is er wel bij StEP in de Noordoostpolder. "Nu kunnen we in ieder geval weer nadenken of er iets mogelijk is", laat de organisatie weten. Er zijn nog geen concrete plannen, maar er komt zo snel mogelijk een gesprek met de gemeente. Het Pieperfestival was gepland van 10 tot 13 september. "Als we wat doen, is het nog niet zeker of dat op de normale datum van het festival gebeurt."

Het festival Growing Music in Almere-Oosterwold op 30 augustus gaat wel door. Dat meldt de organisatie. De versoepeling van de maatregelen sluit aan op de insteek van het evenement: bezoekers nemen hun eigen stoelen, zitkleedjes en picknickmanden mee. Het wordt de tweede editie van het festival. Vorig jaar werd er opgetreden door onder andere een klassiek strijkkwartet en een kamerjazz-ensemble.

Theaters en gezelschappen in de regio
Kevin Potters van Theater POSA in Lelystad is blij met de versoepeling, maar voor een klein theater als het zijne blijft de anderhalvemeterregel lastig. "Het blijft roeien met de riemen die we hebben." Het theater lost dat probleem op, door bijvoorbeeld in plaats van één voorstelling er twee op een dag te spelen.

Marcel Jansen van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder, waar theater 't Voorhuys in Emmeloord en museum Schokland onder vallen, is blij met de versoepeling. "Het KlapstoelCabaret bij Schokland, waar vorige week veel enthousiasme voor was, komt terug. Maar dan voor meer bezoekers."

Ook bij de Kunstlinie Almere Flevoland zijn ze te spreken over de versoepeling. Suzanne Boers: "Het wordt nog geen volle bak. Maar ons pand is groot en ruim en luchtig, dus we hebben volop ruimte."

Bij Vis à Vis is het nieuws over het algemeen positief ontvangen. Omdat de voorstelling Robot onder buitenactiviteiten valt, waren er al meer dan honderd gasten welkom bij het theatergezelschap. Dat aantal kan nu omhoog met plastic schermen, net als op terrassen. Ook vervalt de anderhalvemeter afstand voor acteurs. "Dat is sneu voor gezelschappen die drie maanden keihard hebben gewerkt aan een nieuwe voorstelling op anderhalve meter", zegt Mascha Selhorst van het gezelschap. "Dat is nu ineens niet meer nodig. Wat is dan nog de waarde van wat je hebt gemaakt?"

Sportschool tevreden
Leisure World Fitness in Dronten had alle apparaten vanwege de coronamaatregelen in een tent buiten gezet. Met de versoepelingen gaan die volgens Ernst Grootoonk van het fitnesscentrum weer naar binnen. "We hebben een hele grote sportschool in Dronten en kunnen dus gemakkelijk aan de anderhalvemeterregel voldoen.

En de Triatlon in Almere dan? Jort Vlam van Challenge Almere-Amsterdam zegt: "We hebben nooit gezegd dat we niet doorgaan. We zijn nooit gestopt met voorbereidingen, maar er is niet zoveel nieuws." Er is een vergunningsaanvraag bij de gemeente ingediend. De vraag waar de organisatie nu mee bezig is, is hoe. De organisatie hoopt daar voor 1 juli duidelijkheid over te hebben.

Bussen
In de bus mogen passagiers vanaf 1 juli naast elkaar zitten. Iedereen moet wel een mondkapje op. En ook touringcarbedrijven mogen weer meer passagiers meenemen, iets waarvoor vorige week nog in Den Haag werd gedemonstreerd. Touringcarondernemer Menno Braker van Márion Reizen uit Dronten is er blij mee, hoewel de versoepeling wel lang heeft geduurd. "We moeten nu zorgen dat de mensen weer vertrouwen krijgen in de bus." Zijn collega Henry Meering van Almere Tours heeft er ook een hard hoofd in. "Toeristen zie ik niet komen. Een oplossing is een steunpakket voor onze bedrijven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel