Provincie overweegt een kunstacademie in cultuurnota

FLEVOLAND • Vr 26 juni 2020 | 17:00 • Vrijdag 26 juni 2020 | 17:00

De provincie overweegt een kunstacademie te beginnen in de regio. Dat staat in de cultuurnota 2021-2024. De titel van de nota is: 'Flevoland: ruimte voor cultuur'. Samen met de gemeenten wil de provincie analyseren in hoeverre er behoefte is aan een kunstvakopleiding.

Zulke opleidingen zijn op dit moment alleen buiten de provincie te volgen. Flevoland wil inwoners meer scholingsmogelijkheden bieden binnen de provinciegrenzen. Daarom zoekt Flevoland samenwerking met het kunstvakonderwijs en culturele partners. Ook komt er vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie extra geld voor talentontwikkeling.

Trots op Flevolandse Land Art
Verder staat in de nota dat de provincie trots is op de status van de Flevolandse Land Art. Het beleidsstuk omschrijft de collectie landschapskunst als internationaal gerenommeerd. Ook is de provincie blij dat er steeds meer gezelschappen en festivals zijn met een gevestigde reputatie, zoals 2Turven Hoog, BonteHond, Vis à Vis en Suburbia. Volgens de provincie vormen zij een belangrijk onderdeel van het culturele leven in de regio.

Om cultuurmakers tegemoet te komen, zegt de provincie af te koersen op tweejarige subsidies. Dat zou de instellingen meer flexibiliteit geven in de budgetten. Ook moet dit vertrouwen vanuit de provincie onderstrepen.

Iconisch museum, grootschalige kunstobjecten
Daarnaast kijken de provincie en de gemeente Almere samen naar de mogelijkheid om "een nieuw iconisch museum in de provincie te vestigen". Dat ligt in de lijn van de verkenning die de Raad voor Cultuur in 2017 en de visie van minister Van Engelshoven. In 2018 sprak gedeputeerde Michiel Rijsberman ook al over zo’n museum.

Flevoland heeft, volgens de nota, letterlijk en figuurlijk de ruimte om grootschalige kunst te tonen. De provincie onderzoekt samen met de gemeente Almere de mogelijkheid om een museum neer te zetten waar grootschalige kunstobjecten binnen museummuren kunnen worden getoond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel