Flevolander in Suriname: 'Minder angst in Paramaribo'

FLEVOLAND • Zo 28 juni 2020 | 20:09 • Zondag 28 juni 2020 | 20:09

Yvanca Ritfeld woonde in het verleden in Nagele en Almere. Nu staat haar huis in het zonnige Suriname, in de hoofdstad Paramaribo. Begin juni zorgde een plotselinge toename van het aantal coronabesmettingen voor een totale lockdown. "De schrik zat er goed in. Iedereen nam de situatie gelukkig ook heel serieus en hield zich aan de regels."

Tijdens de totale lockdown moesten de inwoners van Suriname de hele dag binnen blijven. Kinderen mochten alleen buiten in eigen tuin spelen. "Afhankelijk van de eerste letter van je achternaam kon je één keer in de week heel snel je boodschappen doen. Met een mondkapje op en met twee meter afstand van anderen. Dat zag er apart uit, een beetje eng zelfs."

Op 21 juni kwam er een eind aan deze situatie. "We hebben nu weer een partiële lockdown: tussen 5 uur 's ochtend en acht uur 's avonds mogen we naar buiten. Maar nog steeds is het minder druk op straat. Wel is de angst minder, dat merk je. Mensen maken weer een praatje met elkaar.'

Inkomensverlies
Ritfeld mocht twee weken niet naar haar werk, inmiddels gaat ze weer dagelijks naar de KNO-polikliniek waar ze als audiometrist werkzaam is. "Voor mij betekende dat inkomensverlies, maar gelukkig heeft mijn bedrijf een kleine financiële regeling getroffen." Gelukkig kon haar man, online, grotendeels doorwerken als muziekleraar.

Er zijn tot nu toe elf coronadoden geteld in Suriname. Het aantal besmettingen stijgt nog wel, maar heel langzaam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel