Dirigente blij met aangekondigde versoepelingen zangkoren

LELYSTAD • Ma 29 juni 2020 | 17:07 • Maandag 29 juni 2020 | 17:07

Dirigente Elisabeth Blom van het Kamerkoor Lelystad is blij dat er versoepelingen zijn aangekondigd voor zangkoren. "Er is weer perspectief en dat hadden we heel hard nodig." Premier Mark Rutte kondigde vorige week aan dat repeteren weer mogelijk werd, maar wel onder voorwaarden. Welke dat zijn, is volgens de Lelystadse dirigente nog niet duidelijk. "Daar maakt het RIVM vandaag als het goed is meer bekend over."

Kamerkoor Lelystad moest door de coronapandemie stoppen, net zoals alle koren in Nederland. Het virus leek zangclubs extra hard te raken. Vooral zingen en repeteren in kleine, slecht geluchte ruimtes leek bij te dragen aan een reeks besmettingen bij koren. Het Kamerkoor Lelystad besloot na een aantal weken uit te wijken naar een boerenschuur. Daar kont het met voldoende afstand toch weer zingen.

Waar in meerdere, andere branches de afgelopen weken versoepelingen werden aangekondigd, mochten koren eigenlijk nog niets. Het RIVM classificeert zingen als 'geforceerd stemgebruik', waarbij het virus extra wordt verspreid. Dirigent Elisabeth Blom denkt dat het ook nog aan andere dingen ligt. "Eigenlijk is het veel meer de gezelligheid eromheen. Koorleden zijn sociaal en daar is het waarschijnlijk ook misgegaan."

Drie meter afstand
Blom hoopt niet dat het RIVM adviseert dat koorleden op drie meter afstand van elkaar moeten zingen, want dan wordt het alsnog lastig voor het koor om binnen te oefenen. Maar zelfs dat advies, ziet Blom dan niet als tegenslag. "Ik zie dit echt als eerste stap."

Tot half augustus kan Kamerkoor Lelystad nog gebruik maken van de boerenschuur in Dronten om te oefenen. Daarna wordt de schuur gebruikt voor het opslaan van de oogst. Daarom is het kamerkoor ondertussen druk op zoek naar locaties met goede ventilatie en genoeg ruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel