Almatine Leene eerste vrouwelijke predikant Gereformeerde Kerk vrijgemaakt

LELYSTAD • Ma 29 juni 2020 | 23:40 • Maandag 29 juni 2020 | 23:40

Oud-Lelystedelinge Almatine Leene wordt de eerste vrouwelijke predikant binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Op dit moment is ze nog dominee in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. "Ik ben ooit naar Zuid-Afrika gekomen, omdat ik bij mijn eigen kerkgenootschap niet aan de slag kon", zei Leene tegen de NOS. Ze gaat waarschijnlijk eind dit jaar aan de slag bij de GKv in Hattem.

De synode van de GKv besloot drie jaar geleden dat ook vrouwen predikant mogen worden. Een grote wens van Leene kwam uit, want het preken zit haar in het bloed. Al van kinds af aan speelde ze graag domineetje. Ze studeerde theologie aan de Christelijke Hogeschool. Een stage bracht haar naar Stellenbosch en daar behaalde ze cum laude haar Master of Divinity aan de universiteit.

Voorzitter van de beroepingscommissie Kees Leppink zei tegen de NOS dat Leene is gekozen vanwege haar kwaliteiten. Ze wordt geroemd om haar presentatietechniek en inhoud. Leene promoveerde in 2013 met een proefschrift over de positie van de vrouw in de kerk. Ze schrijft boeken over kerkelijke vraagstukken en was in 2017 een van de drie genomineerden voor de titel van Theoloog des Vaderlands. Onderwerpen waar ze zich voor inzet zijn onder andere armoede, seksualiteit, milieu en racisme.

Dat zij uiteindelijk als eerste vrouw is uitgekozen, vindt ze heel bijzonder. "Dit is erkenning van mijn roeping. Want dat is hoe ik het ervaar: God heeft mij hiervoor geroepen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel