Urk zet nieuw apparaat in bij bestrijding van blauwalg

URK • Di 30 juni 2020 | 17:23 • Dinsdag 30 juni 2020 | 17:23

Om blauwalg in de haven van Urk deze zomer te voorkomen is de gemeente gestart met een nieuwe proef. In de meest westelijke uithoek, bij de Botterschuur, is een apparaat geïnstalleerd dat het water in beweging houdt.

"Dit is echt zo'n typische dode hoek waar het water dan stil komt te staan. Dat is een ideale voedingsbodem voor blauwalg", zegt havenmanager Eef de Vries.

Stank en huidirritatie
Blauwalg kan leiden tot huidirritatie tijdens het zwemmen en het zorgt voor stankoverlast. Dat is natuurlijk niet prettig in een haven waar een hoop mensen verblijven. Dus is een paar jaar geleden al een systeem ingezet om het stilstaande water in beweging te krijgen. Daar is nu een nieuwe variant bijgekomen.

"Het is een soort bellengordijn. Wat je eigenlijk doet is het koude water van beneden naar boven brengen om daarmee de temperatuur van het water zo laag mogelijk te houden. Daarnaast breng je zuurstof in het water", legt De Vries uit.

Proefdraaien
Vorige week waren er een aantal hete dagen, maar het is nog te vroeg om te concluderen of het systeem echt succesvol is. Dat zal deze zomer moeten blijken. Mocht dat zo zijn, dan kan het in de toekomst op meerdere plekken worden ingezet en het oude systeem vervangen. "Want alleen het beste is goed genoeg voor Urk", zegt De Vries.

Zuurstofrijk water is weliswaar goed om blauwalg te voorkomen, maar het betekent ook dat waterplanten zoals fonteinkruid een stuk harder gaan groeien. Dat kan weer vervelend zijn omdat de planten vast komt te zitten in schroeven van boten. "Cruijff zei het al: elk voordeel heb zijn nadeel. Zo is het hier ook. Dan hebben we weer een nieuw fenomeen om te bestrijden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel