'Ondanks versoepeling moet ik nog steeds nabestaanden teleurstellen'

LELYSTAD • Wo 1 juli 2020 | 7:35 • Woensdag 1 juli 2020 | 7:35

Ook al mogen sinds vandaag 100 mensen naar een uitvaart, het aantal bezoekers moet toch beperkt blijven. Dat zegt uitvaartondernemer Elbert Sluijmer van Sluijmer & Van Olst in Lelystad. Dat heeft te maken met de anderhalvemetermaatregel. Hierdoor is maar beperkt plaats in aula's en kerken.

Sinds woensdag zijn de coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen nu bijvoorbeeld 100 mensen een bijeenkomst bijwonen in plaats van 30. Volgens Sluijmer betekent dit niet automatisch dat meer mensen aanwezig kunnen zijn bij een uitvaart. "Daar waar normaal plek is voor 200 man, kan je nu veel minder kwijt", vertelt hij.

Sluijmer zegt dat hij nog steeds mensen moet teleurstellen. Als voorbeeld noemt hij een kerk op de Veluwe. Normaal kunnen daar 800 mensen een plechtigheid bijwonen, nu zijn dat "met een hoop gepuzzel maximaal 100". Dit betekent dat nog steeds niet alle nabestaanden afscheid kunnen nemen.

In de regen
Een oplossing is om uitvaarten buiten te doen. Daar is genoeg ruimte om rekening te houden met de nodige afstand, vertelt Sluijmer. Het weer vormt wel een risico, als het regent is het niet ideaal om een uur buiten te zitten.

Bijna alle uitvaarten hebben tegenwoordig ook een livestream. Op die manier kan iedereen meekijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel