Jochem (18) naar spraakspecialist in VS dankzij gulle giften

ZEEWOLDE • Wo 1 juli 2020 | 20:16 • Woensdag 1 juli 2020 | 20:16

Nog vierduizend euro en dan kan Jochem de Ruijter uit Zeewolde door een crowdfundingsactie naar Amerika. Daar kan hij behandeld worden voor zijn spraakvermogen, dat hij vorig jaar is kwijtgeraakt door een ongeval. Dat vertelde zijn moeder Christine de Ruijter woensdagavond in Dit is Flevoland.

"Het loopt echt enorm", zegt zijn moeder over de crowdfundingsactie. "De teller staat nu al op 21.000 en we willen 25.000. We hebben alleen de laatste paar duizend nog nodig."

Sinds juni vorig jaar raakte Jochem voor een gedeelte verlamd, nadat hij na een ongeval een nekbloeding kreeg. Daar hield hij een hersenbeschadiging aan over. Sindsdien is ook zijn spraakvermogen aangetast. Jochem was 17 jaar oud toen dat gebeurde.

MRI-behandeling in Utah
Sinds het ongeluk heeft Jochem keihard gewerkt aan revalidatie. Dat gaat over het algemeen erg goed, alleen blijft zijn spraak achter. In de Amerikaanse staat Utah zit een behandelcentrum dat hem hierbij kan helpen. Daar werken ze met een gevoeligere MRI dan in Nederland.

"Het is de bedoeling dat Jochem daarin gaat. En door middel van plaatjes en woorden die hij daar te zien krijgt, gaan ze kijken waar de kloof zit en waardoor het komt dat het praten niet gaat."

Niet vergoed door zorgverzekering
De behandeling in het apparaat vindt overigens plaats in het Nederlands. Volgens Jochems moeder gaan Nederlandse patiënten met spraakklachten vaker naar dit behandelcentrum. Vanwege de staat van Jochems spraakcentrum in de hersenen heeft hij zeker twee behandelingen van vijf dagen nodig.

De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Dat komt omdat de methode in Nederland nog niet wetenschappelijk onderbouwd is, legt Christine de Ruijter uit. Omdat de familie verwacht dat Jochem veel baat bij de behandeling heeft, is de crowdfunding opgezet. De familie hoopt dat Jochems spraak door de behandelingen met sprongen vooruit gaat.

"We missen zijn vrolijke, vlotte babbel", zegt Jochems moeder. "Praten is alles voor de mens. Het is echt heel lastig als je zo opgesloten zit in je communicatie. Zeker voor een jongen van zijn leeftijd."

Update:
Op woensdagavond werd iets na 22:30 uur het doel behaald. Meer dan duizend mensen hebben een bijdrage geleverd om het benodigde geldbedrag bijeen te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel