Grondwater rond vuilstortplaats verontreinigd

LELYSTAD • Wo 1 juli 2020 | 21:53 • Woensdag 1 juli 2020 | 21:53

Het grondwater rond de vuilstortplaats in Lelystad is ernstig verontreinigd. Langs de Larserringweg, aan de oostkant van het terrein, is een hoge concentratie barium aangetroffen. Dat blijkt uit een rapport van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.

Onderzoek moet nu uitwijzen hoe ver de verontreiniging reikt. Mogelijk zit ook aan de kant van het Natuurpark te veel barium in het water. Een nieuw onderzoek, dat maximaal zes maanden mag duren, moet daar uitsluitsel over geven.

Puinlaag vol met verontreinigd water
De problemen zijn aan het licht gekomen toen Afvalzorg, de beheerder van de vuilstort, een aantal voormalige stortheuvels is gaan afgraven. Onder de heuvels zit een puinlaag van één meter dikte. Deze is volledig met water verzadigd geraakt.

De Omgevingsdienst constateert dat de hoge concentraties aan barium in het grondwater onder de vuilnisbelt grotendeels afkomstig zijn uit de puinlaag. Barium wordt bijvoorbeeld aan klei voor bakstenen toegevoegd om zoutuitslag te voorkomen. Hoge concentraties van de stof zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.

Ringsloot moet vervuiling tegenhouden
De stortheuvels van de vuilnisbelt worden omringd door een sloot. Die moet voorkomen dat vervuild grondwater zich in de omgeving verspreidt. Maar langs de Larserringweg zijn waardes gemeten die vergelijkbaar zijn met die op de stortplaats zelf. "Aan deze zijde van de stort lijkt geen verdunning plaats te vinden. De verspreiding van de bariumverontreiniging in het grondwater is niet afgeperkt", zo schrijft de Omgevingsdienst.

Ten westen van de oude stortheuvels, aan de kant van het Natuurpark, worden wisselende concentraties gemeten. Die zijn weliswaar lager dan die in de voormalige puinlaag, maar toch liggen deze voor een deel boven de natuurlijke achtergrondconcentratie van barium.

Meetpunten op en rond de vuilstort. Natuurlijke achtergrondconcentratie ligt gemiddeld op 446:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel