Wethouder Schoone moet op zijn woorden gaan letten

LELYSTAD • Do 2 juli 2020 | 6:17 • Donderdag 2 juli 2020 | 6:17

Kandidaat-wethouder Jack Schoone van Lelystad moet zijn uitingen op social media aanpassen als hij eenmaal in het college van B en W zit. Schoone heeft dat afgesproken met burgemeester Ina Adema. Aanleiding is een screening van de beoogde wethouder. Het doorlichten van nieuwe bestuurders is een standaardprocedure, die voorafgaand aan hun benoeming plaatsvindt.

Uit die screening blijkt dat de manier waarop Jack Schoone van Leefbaar Lelystad met social media omgaat, een integriteitsrisico vormt, zo zegt de burgemeester. "De functie van wethouder laat bewoordingen die hij eerder op persoonlijke titel dan wel als raadslid uitte niet toe", zo laat ze weten.

Concrete voorbeelden worden overigens niet genoemd. Volgens Schoone zelf gaat het vooral om een tweet uit 2018 waarbij hij oproept om de A6 te blokkeren. Hij wilde daarmee de eis van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad kracht bij zetten.

Fanatiek twitteraar
Een blik op de Twitter-tijdlijn van Schoone laat ook andere voorbeelden zien die bij screening mogelijk zijn opgevallen.

Op een tweet van rapper Akwasi die schrijft: "Ik weet dat het veel fijner is om het over mij te hebben dan over racisme. De hamvraag is echter, wat nu?" reageert Schoone met "Een baan zoeken."

In een inmiddels verwijderde tweet uit maart reageerde Schoone op het nieuws dat winkeldieven in Amsterdam die voor het eerst de fout ingaan niet meer automatisch aangehouden en vervolgd worden. Ze krijgen in plaats daarvan een boete van 181 euro opgelegd. Schoone adviseerde winkeliers om een honkbalknuppel te kopen.

"We zijn dus echt de weg kwijt. Winkeldiefstal mag zegt de politie. Is niet hun verantwoordelijkheid. Winkeliers koop een honkbalknuppel!!!"
- Jack Schoone op 05/03/2020 in een inmiddels verwijderde tweet.

Belofte voor benoeming
Schoone heeft aan burgemeester Adema beloofd om als wethouder goed op te letten wat hij op social media schrijft. Dat is volgens hem ook belangrijk omdat je als bestuurder namens het hele college spreekt. Volgens Adema bestaat er nu geen belemmering meer om Schoone tijdens de raadsvergadering van zaterdag 4 juli te benoemen. Ook de overige leden van het dagelijks bestuur van Lelystad worden dan geïnstalleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel