Documenten over mogelijke fraude Keolis blijven geheim

FLEVOLAND • Do 2 juli 2020 | 10:16 • Donderdag 2 juli 2020 | 10:16

Alle documenten over de mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van het buscontract van Keolis blijven geheim en zijn, als het aan de Provinciale Staten van Overijssel ligt, ook niet op te vragen via de wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat heeft een meerderheid woensdag besloten.

Overijssel heeft namens Flevoland en Gelderland de regie als het gaat om de aanbesteding van het contract met Keolis. Dat contract voor het gebied IJssel-Vecht, Lelystad en Gelderland staat ter discussie, nadat in mei bekend werd dat het vervoersbedrijf mogelijk geheime afspraken heeft gemaakt met twee Chinese busfabrikanten.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben in mei opdracht gegeven voor een juridisch onderzoek naar de mogelijke fraude. Hierover heeft advocatenkantoor Kennedy van der Laan diverse documenten naar de provincie gestuurd. Openbaarmaking is volgens GS in strijd met het openbaar belang, omdat het om gevoelige persoons- en bedrijfsinformatie gaat. Om diezelfde reden kunnen de documenten ook niet op basis van de WOB worden opgevraagd door derden.

Provinciale Staten van Overijssel gingen hier in meerderheid mee akkoord. Alleen de PVV, Forum voor Democratie en de SP stemden tegen de geheimhouding. Zij vinden het dossier te belangrijk om het niet openbaar te maken en zijn bang dat zowel Keolis als Gedeputeerde Staten zo uit de wind worden gehouden.

Keolis zegt dat de vermeende fraude beperkt van omvang is. Er zouden alleen onrechtmatige afspraken zijn gemaakt in een contract voor de aankoop van buurtbussen, niet voor de elektrische streekbussen van BYG.

Komende dinsdag besluit over aanbesteding
Gedeputeerde Staten van Overijssel, Flevoland en Gelderland beslissen komende dinsdag gezamenlijk of ze het contract met Keolis overeind houden of dat er een nieuwe aanbesteding komt. In beide gevallen bestaat de kans op juridische procedures van andere partijen. Ook leidt een nieuwe aanbestedingsprocedure tot vertraging en valt die vrijwel zeker duurder uit dan de 900 miljoen, die in september vorig jaar is afgesproken.

Provinciale Staten van Overijssel hebben op 8 juli een extra vergadering over Keolis ingepland. De statenleden komen hiervoor terug van vakantie. Het presidium van de Staten in Flevoland heeft besloten dat het onderwerp niet urgent genoeg is om terug te komen van reces, omdat er tegen het besluit nog bezwaar mogelijk is. Pas op 19 augustus zou de aanbesteding op de agenda komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel