Oud-Drontenaar in China: "Coronamaatregelen opgeheven"

DRONTEN • Do 2 juli 2020 | 11:20 • Donderdag 2 juli 2020 | 11:20

"De laatste coronamaatregelen zijn vorige week opgeheven. Je moet officieel nog mondkapjes op, zelfs op kantoor, maar er is niemand maar die dat doet. Ze gaan er heel relaxed mee om." Dat zegt oud-Drontenaar Jeroen Herms vanuit Guangzhou in het zuidoosten van China.

Buiten de stad is het soms wel anders. "Toen ik in het weekend in een dorpje was, mocht ik een restaurant niet in, omdat ik een buitenlander ben. Omdat corona zoveel in Amerika is, denken ze dat alle buitenlanders corona hebben."

Tassenfabrieken
Herms is geboren in Lelystad, opgegroeid in Dronten en woont sinds negen jaar met zijn vrouw in Guangzhou, in het zuidoosten van China. Ze hebben tassenfabrieken: één in China en twee in Myanmar. "De lonen liggen in Myanmar wel lager, omdat het een ontwikkelingsland is. Maar de ontwikkeling gaat snel. Het is niet goedkoop om daar te produceren", vertelt Herms. "Om de export te stimuleren hoeft er vanuit Myanmar geen invoerrecht betaald te worden in Amerika en Europa".

Altijd Nederlander
De Chinese taal beheerst hij inmiddels redelijk als het gaat om spreken. Het schrijven van de taal blijft lastig. Hoewel Herms inmiddels negen jaar in China woont, wordt hij geen Chinees. "Ik blijf altijd een Nederlander. Ik heb me gerealiseerd dat er maar één thuis is en dat is Nederland," verklaart Herms.

Ken je een Flevolander in het buitenland? Of kom je zelf uit Flevoland en verblijf je nu in het buitenland? Dan komen we graag in contact. Mailen kan naar rtv@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel