Boeren protesteren tegen nieuwe veevoermaatregelen van kabinet

FLEVOLAND • Vr 3 juli 2020 | 8:38 • Vrijdag 3 juli 2020 | 8:38

Boeren voeren vrijdag vanaf 11.00 uur in klein verband actie op het Malieveld in Den Haag tegen nieuwe stikstofmaatregelen. De boeren verzetten zich tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet. Ondanks het protest zette minister Schouten van Landbouw het plan wel door.

In Flevoland zijn ook plannen om te demonstreren laat Mick Tinga van actiegroep Farmers Defence Force Flevoland weten. Boeren in de provincie zeggen niets te voelen voor acties in Den Haag, zegt hij. Tinga vindt dat de actie van vrijdag volgens hem bikkelhard moet zijn. "Mijn persoonlijke voorkeur is dat het land plat moet gaan. De economie moet stilgelegd worden. Alleen dan wordt er naar ons geluisterd", vertelt Tinga. Ook elders in het land gaan boeren protesteren, bijvoorbeeld bij provinciehuizen. Donderdagavond voerden boeren ook actie in Den Haag, onder meer bij het Binnenhof.

De politie is vrijdagochtend met veel agenten in Den Haag met het oog op het protest. Grote vrachtwagens hebben de weg naar de toegangsweg van het Binnenhof versperd. Ze zijn neergezet bij de grote kruising, ingeklemd tussen de gebouwen van het ministerie van Financiën en de Hoge Raad.

Minder eiwitten in veevoer
Het plan van het kabinet is om de dieren voer met minder eiwitten te geven. Dat moet de uitstoot van stikstof verminderen. "En dat plan moet ook zo snel mogelijk ingaan om onder meer de bouw weer vlot te trekken", zegt Schouten tegen de NOS.

De VVD en CDA zien liever dat de plannen eerst worden doorberekend door het Planbureau voor de Leefomgeving. Schouten zegt dat die tijd er eigenlijk niet is. Toch stemde een meerderheid van de kamer vannacht om half vier voor de motie van de VVD en het CDA.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel