Flevolandse boeren overleggen over eigen acties tegen veevoermaatregel

FLEVOLAND • Vr 3 juli 2020 | 13:36 • Vrijdag 3 juli 2020 | 13:36

Flevolandse boeren beraden zich over hoe er het beste geprotesteerd kan worden tegen de veevoermaatregel van het kabinet. Dit doen ze het liefst in eigen provincie, vertelt Mick Tinga van Farmers Defence Force (FDF) Flevoland.

Een deel van de boeren protesteert vrijdag in Den Haag, maar volgens Tinga heeft dat weinig zin: "Ik denk niet dat het storm gaat lopen in Den Haag. Daar zijn we al zo vaak geweest, dat zet geen zoden aan de dijk."

Tinga's eigen voorkeur gaat uit naar barricaderen: "Gooi de economie maar plat. Niet alleen de wegen maar ook de scheepvaart. Zorg maar dat er niks meer in of uit kan. Als we dat een dag of drie volhouden dan is het probleem wel opgelost."

'Problemen voor gezondheid koe'
Het plan van het kabinet is om de dieren voer met minder eiwitten te geven. Dat moet de uitstoot van stikstof verminderen. Geen goed idee volgens Tinga: "Het is heel slecht voor onze dieren. Als je een zwangere koe hebt en die krijgt te weinig voedingstoffen binnen dan kan het slecht aflopen met de koe en het kalf."

Ook melkveehouder en akkerbouwer Maarten Burgmans uit Dronten denkt dat het voor problemen kan zorgen.

"Het is niet de koe is de koe", zegt Burgmans. "Je hebt eiwitrijk voedsel voor een gezonde groei, als je dat niet mag geven leidt dat tot minder gezonde dieren."

Stikstof terugdringen vanwege woningbouw
Het kabinet wil de stikstofuitstoot van koeien terugdringen zodat er meer woningen gebouwd kunnen worden. Jan Dijkstra van Wageningen University & Research snapt de wens om de uitstoot te verminderen, maar vraagt zich af of dit de juiste manier is.

Dijkstra: "Veehouders kunnen zo hun veevoer niet finetunen. Als dat niet goed gecompenseerd kan worden, lopen dieren gezondheidsrisico's."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel