Man die dreigde dochter schrijver Akyol te verkrachten krijgt 20 uur taakstraf

ALMERE • Vr 3 juli 2020 | 14:03 • Vrijdag 3 juli 2020 | 14:03

Een 31-jarige Almeerder heeft vrijdag van de rechter in Zwolle twintig uur taakstraf opgelegd gekregen. Hij heeft schrijver en tv-maker Özcan Akyol met de dood bedreigd. Via Twitter schreef hij twee jaar terug ook dat hij zijn dochter zou verkrachten zoals bij Anne Faber gebeurd is.

Verder dreigde de man Akyol en zijn familie te vermoorden. De schrijver deed aangifte en na onderzoek werd de man aangehouden. Hij ontkende aanvankelijk, maar in een tweede verhoor gaf hij toe de berichten te hebben verstuurd. Al kan hij het zich niet meer herinneren, zei hij tegen de politierechter. "Ik besef dat dit niet kan. Dat had ik de heer Akyol graag persoonlijk gezegd."

De berichten kwamen hard aan bij Akyol, bleek uit een brief van hem aan de rechter. "De verdachte is in deze zaak alle grenzen te buiten gegaan", schreef hij. Zijn dochter van toen twee werd door de man bedreigd. "Meneer staat symbool voor een groeiende groep mensen die zich niet realiseert wat deze uitingen doen met de mensen op wie ze het heeft gemunt."

Ronduit walgelijk
De officier van justitie noemde de berichten schokkend en ronduit walgelijk. Vermoedelijk schreef de Almeerder zijn teksten na het nuttigen van de nodige drank. De officier eiste een taakstraf van zestig uur waarvan de helft voorwaardelijk. De advocaat van de dader benadrukte dat de schrijver en tv-maker niet voor haar cliënt hoeft te vrezen. De rechter kwam lager uit qua straf omdat volgens haar niet duidelijk is of de bedreiging vanwege het journalistieke werk van Akyol is geuit.

Akyol wordt wel vaker via social media bedreigd. In augustus 2019 kreeg een man uit Amersfoort vier dagen cel opgelegd na het herhaaldelijk beledigen van de schrijver via Facebook.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel