'Huis-aan-huisbladen buiten beschouwing laten bij JaJa-sticker'

DRONTEN • Za 4 juli 2020 | 11:09 • Zaterdag 4 juli 2020 | 11:09

Het Dronter college van B en W adviseert de gemeenteraad om huis-aan-huisbladen buiten beschouwing te laten, mocht de JaJa-sticker ingevoerd worden. Om te voorkomen dat de bladen verkapte reclamefolders worden, kan de raad bijvoorbeeld beslissen dat een bepaald percentage van de publicatie inhoudelijk nieuws moet hebben.

De lokale krant De Drontenaar vroeg eerder al aan de gemeenteraad om huis-aan-huispublicaties uit te zonderen als de plannen voor de sticker doorgaan. Als dat niet gebeurt, komt het bestaan van de kant in gevaar. Dat schreef de redactie in november in een brief aan de raad.

De JaJa-sticker is bedacht om de hoeveelheid papier terug te dringen die voor reclamefolders en andere ongeadresseerde publicaties wordt gebruikt. Nu moeten bewoners met een 'Nee-Nee' of 'Nee-Ja' sticker aangeven dat ze reclamefolders en ongeadresseerde post niet willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt alles in de bus. Als de JaJa-sticker ingevoerd wordt, mogen folders alleen nog in de bus gedaan worden bij mensen die actief met een sticker aangeven dat de post gewenst is.

Ruime overgangsperiode
GroenLinks diende in 2018 een initiatiefvoorstel in om de JaJa-sticker in Dronten in te voeren. Daarin werd het college onder meer verzocht om de kosten, baten en benodigde handelingen voor het invoeren van de sticker op een rijtje te zetten. Het college heeft uitgezocht hoe de invoering in andere gemeenten is verlopen en welke lessen Dronten daaruit kan trekken. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd om een ruime overgangsperiode te hanteren, zodat de folderbranche zich er goed op kan voorbereiden.

Alternatief voor nieuwe stickers
Als alternatief voor de sticker kan de gemeenteraad er volgens het college ook voor kiezen om het bestaande systeem met de NeeNee en NeeJa-stickers verder uit te diepen. Dat kan door bijvoorbeeld deze stickers meer te promoten. Het college verwacht wel dat de effecten daarvan kleiner zullen zijn dan de JaJa-sticker.

Het is niet bekend wanneer de gemeenteraad zich nu opnieuw over de stickers gaat buigen. Het is nu aan GroenLinks en het presidium om het initiatief opnieuw op de agenda te zetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel