Museum krijgt bijzondere werken

URK • Za 4 juli 2020 | 17:09 • Zaterdag 4 juli 2020 | 17:09

Na maanden is museum Het Oude Raadhuis op Urk weer in bedrijf. Het Urker museum was sinds 11 november dicht voor een broodnodige opknapbeurt en moest de deuren vervolgens gesloten houden door de coronacrisis.

Wethouder Freek Brouwer gaf zaterdag het startschot voor de heropening, waarna de nieuwe collectiestukken werden gepresenteerd. Bij de presentatie konden maximaal twintig mensen aanwezig zijn, om zo voldoende afstand te kunnen houden. Maandag opent het museum weer haar deuren voor het publiek.

Wens van moeder
Onder de aanwezigen was ook de familie Van Oijen. De wens van hun moeder volgend, schonken zij twee knipselwerken van Urker kunstenaar Jan de Knipper aan het museum. De werken waren ooit door hun grootvader gekocht en sindsdien altijd goed bewaard gebleven. "Het was de wens van onze moeder om dit terug te geven aan Urk en dat was voor ons heel belangrijk", vertelt één van de dochters. "En bovendien kunnen op deze manier meer mensen genieten van dit werk", vult haar zus aan.

Vrijwilligersgroep Vrienden van Urk had ook een bijzonder geschenk voor het museum. Zij kochten twee houtwerken aan van kunstenaar L.S.W. Noordaa. De houten beelden tonen Urkers in traditionele klederdracht. Samen met een derde beeld dat al in het bezit was van het museum, vormen ze een mooie aanvulling voor het museum. "Het is een blikvanger, zoals ze hier nu staan", vertelt vrijwilliger Evert Bakker.

Voor de vrijwilligers van het museum is de opening een moment waar ze lang naar uit hebben gekeken. "Ik kon niet wachten, moet ik bekennen", vertelt een vrijwilligster. "Dat het nu op kleine schaal moet is jammer, maar we zijn vooral heel blij dat we weer open zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel