Nieuwe galerie toont werk van lokale makers

URK • Zo 5 juli 2020 | 17:31 • Zondag 5 juli 2020 | 17:31

De nieuwe galerie Plein 1890 op Urk toont de hele zomer werken van Urker kunstenaars. Met expositie 'Dagvangst' willen galeriehouders Stieneke en Jacob Oeverbeek een podium geven aan werk van lokale makers. Na de zomer kunnen kunstenaars er mogelijk terecht om de ruimte te gebruiken als atelier. De nieuwe galerie werd zaterdag geopend.

Beginnend kunstenaar Stieneke Oeverbeek was eigenlijk zelf op zoek naar een atelier voor haar kunst. Samen met haar man stuitte ze op het oude pand aan Plein 1890. Al snel ontstond het idee voor een galerie: "Het is zo'n mooie plek en met zoveel ruimte. We waren meteen enthousiast", vertelt Stieneke. Binnen een korte tijd hadden ze contact met verschillende Urker kunstenaars die hun werk hier wilden exposeren. Expositie 'Dagvangst' was geboren.

Een grote opening is in verband met de coronacrisis niet mogelijk, maar verspreid over de zomermaanden zullen er kleine evenementen plaatsvinden. Zo kunnen bezoekers tijdens 'meet-the-artistdagen' in gesprek gaan met de makers. En tijdens zogenaamde Pleinsessies geven de kunstenaars schilderdemonstraties, waarbij modellen in Urker klederdracht en de oude ambachten worden vastgelegd.

"De Urker kunstenaars verdienen echt een podium", vertelt Stieneke. "En we merken aan de eerste reacties dat hier ook behoefte aan was." Om die reden denkt het tweetal nu al na over het aanbieden van 'flex'-kunstwerkplaatsen voor beginnende kunstenaars in het najaar. "Betaalbare werkruimte is in de omgeving moeilijk te vinden en met de galerie kan het werk gelijk getoond worden aan de bezoeker."

Kunstenaars die interesse hebben, kunnen contact opnemen met de galerie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel