Ondernemers ten einde raad: 'Meeuwen schijten alles onder'

EMMELOORD • Di 7 juli 2020 | 6:06 • Dinsdag 7 juli 2020 | 6:06

Poep op de ramen, op de zonnepanelen, op auto's. Meeuwen zorgen op bedrijventerrein Nagelerweg in Emmeloord voor grote overlast. De ondernemers hebben er meer dan genoeg van. "Het is echt niet leuk meer. Het zit op je pand, op de auto's. Klanten die ondergescheten worden. Dat kan zo niet langer", zegt ondernemer Frank Aarden.

De meeuwen zijn volgens de ondernemers al een paar jaar een probleem, maar er komen er steeds meer bij. Ze bouwen hun nest op de daken van de bedrijven, die daar met het grove grind ideaal voor lijken te zijn. Vooral in het broedseizoen en de periode daarna zijn de problemen groot. Bij elkaar duurt de overlast vaak van maart tot augustus.

Veel schoonmaakkosten
Naast dat het vervelend is kost het de ondernemers ook veel geld. "Wij laten het pand elk jaar helemaal schoonmaken, want de poep bijt zich ontzettend in", vertelt ondernemer Martina Gerritsen. "Maar binnen de kortste keren zit het weer helemaal onder. En behalve dat het er onverzorgd uitziet is het ook gewoon niet fris."

Vliegers en nep-roofvogels
Omdat de meeuwen een beschermde diersoort zijn, mogen ze de ondernemers ze niet zelf verjagen. Dat mag alleen worden gedaan door experts en nadat een vergunning is afgegeven.
Daarom hebben de ondernemers allerlei andere dingen geprobeerd, zoals vliegers en stokken met nep-roofvogels. Aarden: "De meeuwen passen zich overal op aan. Zo'n nep-roofvogel werkt drie weken en daarna gaat de meeuw ernaast zitten."

De ondernemers zitten sinds kort in een Whatsapp-groep waarin ze samen bedenken hoe ze dit probleem moeten 'aanvliegen'. De oplossing die nu geprobeerd wordt, is een groot net dat over de daken wordt gespannen, zodat de vogels er niet kunnen landen. De ondernemers moeten wachten met het aanbrengen van het net tot alle dieren uitgevlogen zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel