Provincie blijft hameren op snelle opening luchthaven

LELYSTAD • Di 7 juli 2020 | 15:28 • Dinsdag 7 juli 2020 | 15:28

Een snelle opening van Lelystad Airport blijft nodig, zowel vanuit het perspectief van leefbaarheid, milieu en hinderreductie rond Schiphol. Daarom moet er zo snel mogelijk een besluit over opening van de luchthaven worden genomen, want aan alle voorwaarden is voldaan.

Dat stelt de provincie in een zienswijze op de Luchtvaartnota. Dat is het plan van het kabinet voor de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland tot 2050. Op dit moment kunnen belanghebbenden hierop reageren.

Het provinciebestuur van Flevoland is zich bewust van het veranderde maatschappelijke debat over vliegen. De negatieve gevolgen van vliegen moeten worden beperkt. Tegelijk blijft er behoefte aan vliegen, ook al zal het vanwege de coronacrisis nog enkele jaren duren voordat de luchtvaart terug is op het niveau van voor de crisis.

Lelystad kan probleem Schiphol helpen oplossen
In tegenstelling tot wat tegenstanders beweren, is er volgens de provincie op Schiphol ook na de coronacrisis op basis van historische rechten van luchtvaartmaatschappijen een tekort aan vluchtcapaciteit of slots. Lelystad kan bijdragen aan het oplossen van dit tekort door vakantievluchten over te nemen van Schiphol, zodat daar plek blijft voor wereldwijde netwerkvluchten.
Directeur Hugo Thomassen van slotcoördinator Airport Coördination Netherlands bevestigt aan Omroep Flevoland dat er op basis van de historische rechten op Schiphol schaarste blijft aan plekken, ook al wordt er op dit moment aanzienlijk minder gevlogen.

Minder ernstig gehinderden in polder
De provincie benadrukt dat het aantal ernstig gehinderden rond Lelystad Airport met 150 aanzienlijk minder is dan de ruim 100.000 rond Schiphol. Als Lelystad vluchten kan overnemen, biedt dat mogelijkheden om het aantal nachtvluchten op Schiphol terug te brengen en de overlast te verminderen. Dit is onlangs ook afgesproken in het steunpakket van het kabinet aan KLM.
De provincie houdt vast aan de in 2014 afgesproken openingstijden van 7 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds en bij uitzonderlijke omstandigheden tot middernacht.

Het provinciebestuur vraagt in de zienswijze ook aandacht voor een goede verbinding tussen Lelystad Airport en Schiphol. Gedacht wordt aan 'opwaardering' van het openbaar vervoer. Verder dringt Flevoland aan op een integrale visie op de ontwikkeling van de kleine luchtvaart of general aviation, inclusief drones en onbemande vliegtuigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel