'Verontreinigd water bij stortplaats niet drinken'

LELYSTAD • Wo 8 juli 2020 | 10:54 • Woensdag 8 juli 2020 | 10:54

De provincie Flevoland laat onderzoeken welke gevolgen de verontreiniging bij de stortplaats in Lelystad heeft voor de ecologie in het gebied. Het RIVM gaat dit beoordelen.

Rijkswaterstaat heeft al gekeken naar mogelijke gevaren voor de mens. Vastgesteld is dat de verontreiniging pas gevaarlijk wordt als mensen het grondwater onverdund opdrinken. De kans dat dit gebeurt, lijkt niet zo groot. Er wordt wel beregend met het water, maar dat kan volgens Rijkswaterstaat geen kwaad.

Afvalzorg, de beheerder van de stortplaats moet nog wel onderzoeken hoe het barium zich momenteel verspreidt en hoe het precies in het grondwater terecht is gekomen. Ook moet nog gekeken worden of het nodig is om de bodem te saneren.

Barium
De vuilstortplaats aan de Zeeasterweg en het grondwater eromheen is verontreinigd met barium, een zwaar metaal. De problemen zijn aan het licht gekomen toen Afvalzorg, de beheerder van de vuilstort, een aantal voormalige stortheuvels is gaan afgraven. Onder de heuvels zit een puinlaag van één meter dikte. Deze is volledig met water verzadigd geraakt.

De Omgevingsdienst constateert dat de hoge concentraties aan barium in het grondwater onder de vuilnisbelt grotendeels afkomstig zijn uit de puinlaag. Barium wordt bijvoorbeeld aan klei voor bakstenen toegevoegd om zoutuitslag te voorkomen. Hoge concentraties van de stof zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.

Dat er bij de stortplaats sprake is van verontreiniging, is overigens al langer bekend. In 2017 werden er al matig tot sterk verhoogde concentraties barium aangetroffen. Vorig jaar en dit jaar werden er opnieuw matige tot sterke vervuiling vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel