'Schrap alle plannen voor vakantievluchten vanaf Lelystad Airport'

LELYSTAD • Do 9 juli 2020 | 6:56 • Donderdag 9 juli 2020 | 6:56

Tien natuur- en milieuorganisaties willen dat de plannen voor Lelystad Airport helemaal worden geschrapt. Dat staat in een bezwaarschrift dat onder meer is opgesteld door Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie. Het bezwaarschrift richt zich op de langetermijnplannen die het kabinet voor de luchtvaart heeft.

De opening van Lelystad Airport stond vorig jaar gepland maar werd uitgesteld naar 2021. Vanaf de Flevolandse luchthaven moeten vakantievluchten vertrekken die nu nog vanaf Schiphol gaan. Op die manier wordt het aantal vliegbewegingen vanaf de grootste luchthaven in Nederland verminderd.

"Klimaat, natuur en welzijn komen op de laatste plaats en het blijft vaak bij loze woorden", vat directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu de kritiek samen. Alleen door de plannen voor Lelystad te schrappen kan de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart zodanig dalen dat die in lijn komt met het klimaatakkoord van Parijs. Ook op het gebied van geluidsnormen en gezondheidsschade bij omwonenden schieten de plannen tekort, vinden de bezwaarmakers.

Daar denkt het kabinet anders over. In de plannen voor de periode tot 2050 is wel degelijk ruimte voor verdere groei van de luchtvaart. Ook houdt het kabinet vast aan Lelystad Airport. De sector zal wel moeten verduurzamen. Zo wil het kabinet een grens aan de CO2-uitstoot vastleggen. Dat willen ook de critici. Het verschil zit hem in het ambitieniveau.

Door de coronacrisis wordt er veel minder gevlogen. Volgens de natuurorganisaties biedt dat een uitgelezen kans om het luchtvaartbeleid opnieuw vorm te geven. In plaats van een focus op groei "kunnen we serieus inzetten op duurzaamheid en leefbaarheid", zegt Demmers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel