Geen aanhoudingen bij boerenprotest vliegveld

LELYSTAD • Do 9 juli 2020 | 20:51 • Donderdag 9 juli 2020 | 20:51

Honderden boeren hebben donderdagavond bij Lelystad Airport geprotesteerd tegen het kabinetsbeleid. Met tientallen tractoren blokkeerden de boeren het terrein voor de kleine terminal. Vooral boeren uit Gelderland en Overijssel waren naar de luchthaven gekomen. De actie was eerder op de dag op WhatsApp aangekondigd.

Een stoet tractoren trok in de vroege avond vanuit alle windstreken naar Lelystad Airport. Twee agrariërs forceerden rond half negen een bouwhek aan de Anthony Fokkerweg en reden zo het parkeerterrein op van de nieuwe terminal. De politie haalde hen daar weer weg en hield het tweetal staande. Een woordvoerder van de politie zegt dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Personenauto's
Naast boeren op tractoren zijn er ook agrariërs die in personenauto's naar het vliegveld zijn gereden. De tractoren stonden in eerste instantie bij de Eendenweg, maar daar had de politie de toegang naar het vliegveld geblokkeerd. Daarop reden de tractoren via het Larserpad naar de ingang aan de Anthony Fokkerweg.

Enkele boeren gaven aan dat ze maar een paar uur op de luchthaven zouden blijven, omdat ze vrijdagochtend weer terug moeten zijn om de koeien te melken. Anderen sloten niet uit dat ze een nachtje op de luchthaven zouden kamperen.

Ongenoegen over stikstofbeleid
De boeren wilden met de actie hun ongenoegen uiten over het beleid van minister Carola Schouten. Volgens hen zit zij de boeren dwars met de strenge maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen. De verplichting om ander veevoer te gebruiken is voor de boeren de druppel.
De boeren vinden dat het stikstofprobleem ten onrechte op hen wordt afgewenteld, zodat er 75.000 nieuwe huizen kunnen worden gebouwd en Lelystad Airport straks open kan. Zeewoldenaar Jeroen van Maanen van Farmers Defense Force haalde uit naar de groene leugens van het kabinet.

Gesprek minister
Minister Schouten heeft donderdagavond bekendgemaakt dat ze met experts en veeartsen in gesprek gaat over eventuele gezondheidseffecten die het verlagen van eiwit in veevoer heeft voor de gezondheid van het vee. De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er genoeg aanwijzingen zijn dat de omstreden 'voermaatregel' geen negatief effect heeft, maar wegens de maatschappelijke onrust en de boerenprotesten, vraagt Schouten toch om extra advies.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel