Geen anderhalve meter meer bij dagtochten charterschepen

LELYSTAD • Za 11 juli 2020 | 16:43 • Zaterdag 11 juli 2020 | 16:43

Opvarenden van traditionele charterschepen hoeven bij dagtochten aan boord geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Dat meldt de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Zeilschepen kunnen weer vol bezette dagtochten gaan varen.

In het hele land liggen honderden schepen stil. Veel schepen maken deel uit van de zogeheten bruine vloot. Dat zijn historische zeilschepen die met passagiers binnenvaarttochten maken. Een deel van hen heeft Lelystad als thuishaven.

Mondkapje
Zeilen op charterschepen wordt nu beschouwd als sport, daarom is er sprake van een uitzonderingspositie. "Dat betekent dat er geen afstand gehouden hoeft te worden en het mondkapje bovendeks niet nodig is. De verruiming geldt voorlopig alleen voor de zeilvaart", vermeldt de belangenvereniging van traditionele scheepvaart na overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zowel bovendeks als benedendeks hoeven opvarenden tijdens dagtochten geen 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Benedendeks is een mondkapje wel verplicht. Ook ontbreekt het aan horeca-service aan boord tijdens het zeilen, dat kan alleen als het schip afgemeerd ligt. Opvarenden mogen wel eten en drinken tijdens het zeilen, maar het is niet de bedoeling dat ze binnen aan de bar bij elkaar gaan zitten.

Sinds de uitbraak van het coronavirus loopt de schade binnen de traditionele zeilvaart in miljoenen, omdat schepen aan wal blijven liggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel