Oerhout op een sokkel in het museum

NAGELE • Zo 12 juli 2020 | 16:06 • Zondag 12 juli 2020 | 16:06

Een paar maanden geleden lag het oude hout nog in een singel in Noordoostpolder, nu staat het getransformeerd tot kunst op een sokkel in het museum. Van het oerhout maakte de Gelderse kunstenaar Will Schropp beeldhouwwerken, die nog tot augustus te zien zijn in Museum Nagele.

In maart opende de wisselexpositie 'Droombeelden hout/verf' in Museum Nagele. Daar zag Wim ter Voert, die hielp met de inrichting van de tentoonstelling, kunstwerken van oerhout uit Drenthe. "Ik zei meteen tegen de kunstenaar: 'Wij hebben ook dat soort hout, hier in Nagele.' Bij mijn buurvrouw op de Vliegtuigweg was een oude boomstam tijdens het ploegen naar boven gekomen."

Droog hout
Beeldhouwer Schropp zag wel wat in de eeuwenoude boomstam en nam hem mee naar zijn atelier. Nu, nauwelijks vier maanden later, staat er een sokkel vol kunstwerken die hij van het oerhout uit Nagele maakte. "Hij kon vrijwel meteen aan de slag", weet Ter Voert. "Oerhout bevat alleen maar water, de boomstam was zo droog. In vers hout zit celvocht en zout en van alles, dat droogt veel slechter."

Duizend jaar oud
Jelly Jousma van Museum Nagele is blij met de nieuwe aanwinsten. "Wij hebben hier een vaste expositie over de ontstaansgeschiedenis van Nagele, en deze toevoeging aan onze wisselexpositie versterkt dat op een prachtige wijze." Hoe oud het vlakbij Nagele gevonden hout precies is, wordt nog onderzocht in een laboratorium in Duitsland. "Duizend jaar, dat kan best."

Wie de kunstwerken van het oerhout uit Nagele wil zien, kan tot en met 30 augustus een bezoek brengen aan Museum Nagele.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel