Geen jonge grauwe kiekendieven, volwassen vrouwtje gedood

FLEVOLAND • Wo 15 juli 2020 | 8:33 • Woensdag 15 juli 2020 | 8:33

Het gaat niet goed met de grauwe kiekendief in Flevoland. Deze zomer is er geen enkel broedpaar met jongen in onze provincie waargenomen. Dat laat het Kenniscentrum Akkervogels weten. Bovendien is in de omgeving van Biddinghuizen een vrouwtje dood gevonden dat door een niet natuurlijke oorzaak is omgekomen.

Hoe het dier is gedood, kan de provincie als toezichthouder nog niet zeggen. Volgens een woordvoerder wordt dit nog nader onderzocht. De provincie roept mensen die de afgelopen tijd in Biddinghuizen in de natuur iets opvallends of verdachts hebben gezien, op dit te melden bij de provincie, de politie of de omgevingsdienst. Het komt in Nederland wel eens voor dat roofdieren als de kiekendief door mensen gedood worden.

De Grauwe Kiekendief staat als ernstig bedreigde soort op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. De belangrijkste reden hiervoor is dat vroegere broedgebieden als hoogveen, natte heide en duinen, door verdroging, verruiging of vergrassing ongeschikt zijn geworden.

Zeldzaam
Van de kiekendieven die oorspronkelijk in Nederland voorkwamen, is de grauwe het meest zeldzaam. De steppekiekendief wordt nog minder gezien, maar deze soort dook in 2017 pas voor het eerst in Nederland op.

Kiekendieven verblijven een deel van het jaar in Afrika, maar ze komen in de zomer naar West-Europa om te broeden. Het aantal broedparen van de Grauwe Kiekendief lag in Nederland de laatste jaren rond de 50. In Flevoland werden doorgaans zo'n 4 of 5 paren waargenomen. Het is onduidelijk waarom er dit jaar geen broedparen in Flevoland zijn aangetroffen. De afgelopen jaren zijn juist allerlei maatregelen genomen om landbouwgrond aantrekkelijker te maken voor weidevogels.

Nesten in weides of akkers
Grauwe Kiekendieven zijn zogenoemde grondpredatoren. Ze maken hun nesten in weides of op akkers. Om de dieren te beschermen, plaatsen vrijwilligers van het Kenniscentrum Akkervogels beschermingskooien om de nesten. Daarmee wordt onder meer voorkomen dat een nest tijdens het maaien van een gewas wordt vernield. Om de dieren te kunnen volgen, worden kiekendieven vaak geringd. De grauwe kiekendief is overigens ook de vogel die in het logo van de provincie en in dat van Omroep Flevoland is verwerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel