Onzekerheid troef bij voorbereiding 'Urk in Wintersferen'

URK • Wo 15 juli 2020 | 6:15 • Woensdag 15 juli 2020 | 6:15

''Het wordt de meest onzekere voorbereiding ooit maar we zetten alles op alles om er een succes van te maken.'' Dat zegt Meindert Kramer van de organisatie van 'Urk in Wintersferen'. Het bestuur en de vrijwilligers zijn in de zomer al druk bezig met de voorbereidingen voor het jaarlijkse evenement waar de geschiedenis van het dorp tot leven wordt gebracht. Het spektakel staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid.

Het bestuur staat voor lastige keuzes. Als ze niet nu al starten met de voorbereidingen, dan zijn ze niet op tijd klaar. Maar aan de andere kant kunnen ze geen definitieve afspraken maken met leveranciers en andere betrokkenen omdat ze niet weten of 'Urk in Wintersferen' wel door kan gaan door corona. "We maken op dit moment enkel afspraken onder voorbehoud", zegt Kramer. "Ik wil wel van alles regelen of inhuren maar ik kan er geen definitieve afspraken voor maken." Volgens Kramer lukt dat tot dusver goed. "Veel bedrijven hebben de afgelopen tijd ook stilgelegen dus die willen heel graag weer aan de slag, ook als niet op voorhand alles zeker is."

Vorig jaar ging het evenement op het laatste moment niet door vanwege het kotterdrama met de UK-165, waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen. Daardoor vielen alle inkomsten plotseling weg, terwijl de organisatie wel kosten had gemaakt om het evenement te organiseren. Toch is de organisatie niet met een schuld blijven zitten, zegt Kramer. "We hadden mensen die hun kaartje niet inleverden, we hadden bedrijven die zeiden 'wij sturen de rekening niet', we hadden sponsoren die zeiden 'stuur maar gewoon de rekening' en een deel van de kosten is door de gemeente betaald."

"Iedereen moet op de hoogte zijn van de afspraken zodat we alles zo veilig mogelijk kunnen doen."

— Stèfenny van Oosterhout, organisatie Urk in Wintersferen

Geen verzekering tegen pandemie
Dit jaar is corona mogelijk een probleem. Als het virus in de herfst opnieuw zou oplaaien, dan kan de overheid besluiten dat evenementen niet door mogen gaan. "We hebben dorpsrouw inmiddels in de verzekering opgenomen", zegt Kramer. "Maar een pandemie kun je niet verzekeren. Dat risico zullen we dus moeten nemen."

De organisatie van 'Urk in Wintersferen' zal dit jaar extra aandacht moeten besteden aan de veiligheid. Het evenement wil natuurlijk voldoende bezoekers trekken maar er mogen niet te veel mensen op een kluitje komen te staan. Stèfenny van Oosterhout werkt met protocollen van de overheid om dat te vermijden. "Dit jaar werken we voor het eerst met een online-ticketsysteem waar je kunt aangeven in welk tijdvak je Urk wilt bezoeken."

Daarmee wil de organisatie de bezoekers zoveel mogelijk spreiden. Verder gaat de organisatie alle medewerkers en vrijwilligers zoveel als mogelijk informeren over wat mag. "Communicatie is dit jaar heel erg belangrijk ", zegt Van Oosterhout. "Iedereen moet op de hoogte zijn van de afspraken zodat we alles zo veilig mogelijk kunnen doen."

'Urk in Wintersferen' staat gepland voor het laatste weekeinde van november.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel