Verbazing over 'werkloze' luchtverkeersleiders

LELYSTAD • Wo 15 juli 2020 | 6:42 • Woensdag 15 juli 2020 | 6:42

De verbazing bij Groningen Airport Eelde is groot over de luchtverkeersleiders in Lelystad die weinig te doen hebben. Bij Airport Eelde zijn er te weinig luchtverkeersleiders, maar vanuit Lelystad mogen ze niet bijspringen. Dat meldt RTV Drenthe. "Heel bijzonder", zo zegt een woordvoerder van Groningen Airport Eelde. "We hebben hier een tekort. Afgelopen weken moesten we een aantal keren dicht omdat er niet genoeg luchtverkeersleiders waren." Zo moest onder meer een medische vlucht worden afgelast.

Eerder deze week werd duidelijk dat de luchtverkeersleiding op Lelystad Airport jaarlijks 4,4 miljoen euro kost. Die luchtverkeersleiders werden het afgelopen jaar ingewerkt op het vliegveld in afwachting van de opening. Nu die is uitgesteld, begeleiden ze alleen hobby- en lesvliegtuigen, waarvoor eigenlijk geen verkeersleiding nodig is.

Een deel van de luchtverkeersleiders in de toren op Lelystad Airport, werkte voorheen op Groningen Airport Eelde. Ze zijn overgeplaatst. Maar ze kunnen dus niet zomaar bijspringen op de noordelijke luchthaven.

De Luchtverkeersleiding heeft Eelde volgens een woordvoerder van het vliegveld gemeld dat uitwisseling niet zomaar kan, aldus RTV Drenthe. "Het schijnt niet zo te werken dat je luchtverkeersleiders kan uitwisselen per luchthaven. Wij kunnen wel luchtverkeersleiders aan Lelystad leveren, maar andersom kan niet. Dat schijnt niet zo te werken, omdat je echt per luchthaven wordt opgeleid. Per veld is het verschillend."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel