Zeewolde zit met torenhoge dwangsom in de maag

ZEEWOLDE • Wo 15 juli 2020 | 19:41 • Woensdag 15 juli 2020 | 19:41

De gemeente Zeewolde heeft geen trek om zelf een torenhoge dwangsom tegen de illegale bewoning van een zomerhuisje te matigen. De gemeente wil hem ook niet intrekken en laat dat liever aan de Raad van State over, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. De dwangsom is opgelegd aan de eigenaar van een vakantiehuisje.

De gemeente stelt dat alleen de Raad van State ervoor kan zorgen dat de hele dwangsom van 25.000 euro van tafel gaat. Zelf wil de gemeente dat niet doen, onder meer vanwege de precedentwerking. "Dan wil iedereen zijn dwangsom matigen en gaat er geen afschrikkend effect meer vanuit", zegt de gemeente.

Illegale arbeidsmigranten
Zeewolde legde de hoge dwangsom eind 2018 op, omdat er al enkele maanden een aantal arbeidsmigranten in het huisje bivakkeerde. De eigenaresse had de verhuur van de woning uitbesteed en ging ervan uit dat er alleen recreanten in zaten. Volgens de gemeente had zij meer actie moeten ondernemen en had zij regelmatig zelf poolshoogte moeten nemen wie er in haar huisje zaten. Zij vertrouwde evenwel op de verhuurder, die overigens ook een dwangsom aan de broek kreeg.

Vooraankondigingsbrief
Daarnaast bleek tijdens de zitting dat er tijdens de dwangsomprocedure nogal wat mis is gegaan. Zo had de gemeente eind 2018 verzuimd een zogenoemde vooraankondigingsbrief aan de eigenaresse van de recreatiewoning aan de Bosruiterweg te sturen. Met zo’n brief kondigt de gemeente aan dat ze een dwangsom oplegt als de overtreding niet ongedaan wordt gemaakt. "Dat had wel gemoeten", erkende de gemeentewoordvoerder. "Dat hebben we later in de bezwaarprocedure hersteld." Maar daardoor had de eigenaresse twee weken minder om iets aan de illegale bewoning te doen.

Met de brief waarin de invordering van de 25.000 euro werd aangekondigd ging het ook mis. Die had aangetekend verzonden moeten worden, maar is volgens de gemeentewoordvoerder uiteindelijk per gewone post vestuurd. De raadsvrouw van de eigenaresse zei die aanmaningsbrief nooit te hebben ontvangen.

Zuid-Afrika
Verder vond de advocaat van de vrouw dat de eigenaresse eind 2018 wel erg weinig tijd van Zeewolde had gekregen om zelf orde op zaken te stellen. Behalve het missen van de twee weken vooraankondiging, kreeg ze eind december slechts vier weken de tijd om de woning te laten ontruimen. Daar zat ook Kerst en Nieuwjaar tussen en de verhuurder bleek op vakantie in Zuid-Afrika.

Gedwongen verkoop
De gemeentewoordvoerder zei dat het standaardbeleid is om iedereen in dit soort dwangsomzaken vier weken de tijd te geven. De raadsvrouw benadrukte verder dat de eigenaresse de woning door alle ellende noodgedwongen nog datzelfde jaar voor een te lage prijs heeft moeten verkopen. "Ze heeft alleen maar AOW, die 25.000 euro kan ze niet betalen."

Hoe dan ook, bleek de gemeente Zeewolde niet bereid zelf de dwangsom te matigen. Of de Raad van State dat gaat doen, of zelfs de gehele dwangsom kwijt gaat schelden blijkt over enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel