Communicatie over strand wordt beter, hondenuitlaters worden aangesproken

ZEEWOLDE • Wo 15 juli 2020 | 21:04 • Woensdag 15 juli 2020 | 21:04

De gemeente Zeewolde gaat betere informatie geven over de regels die voor het Lanterstrand op het Tulpeiland gelden. Dat belooft burgemeester Gerrit Gorter in zijn beantwoording van schriftelijke vragen van de ChristenUnie.

De partij trok vorige maand aan de bel, omdat er bij het strand gezwommen werd, terwijl op borden staat aangegeven dat mensen dit beter niet kunnen doen. De ChristenUnie wilde weten of het advies nog steeds gold en of de gemeente het kon toelichten.

De burgemeester laat namens het college weten dat het negatieve zwemadvies nog steeds geldt, omdat het strand nog niet af is. Zo wordt er nog gewacht op gegevens over de waterkwaliteit. Voor veilig gebruik van het strand zijn volgens Gorter bovendien drijflijnen, toiletten, douches en afvalcontainers nodig. De waarschuwingborden zijn volgens de burgemeester in overleg met de Omgevingsdienst geplaatst.

Ondergrondse containers
Op het Lanterstrand komen ondergrondse afvalcontainers, vergelijkbaar met de containers die er nu al op het Woldstrand zijn. Een aantal containers zal binnenkort worden geplaatst. Voor de verdere inrichting van het strand is volgens de burgemeester nog geen budget. De gemeenteraad moet daar nog over meebeslissen.

De ChristenUnie vond ook dat er strenger moest worden opgetreden tegen het uitlaten van honden op het strand. Dat is daar niet toegestaan. De burgemeester laat weten dat dit mogelijk komt doordat het Lanterstrand nog niet op de hondenkaart voor Zeewolde staat. De kaart en de verbodsborden spreken elkaar momenteel tegen. Op de nieuwe hondenkaart staat wel dat het strand verboden gebied is. Boa's van de gemeente zullen bezoekers meer gaan aanspreken op het uitlaten van honden in het gebied.

Kitesurfen
De ChristenUnie wilde tot slot nog weten of kitesurfen bij het Lanterstrand verboden blijft of misschien toch kan worden toegestaan. De burgemeester laat nu weten dat de nabijheid van een Natura2000-gebied een bemoeilijkende factor is. Kitesurfen zou immers een verstorende werking kunnen hebben op beschermde diersoorten. Voor kitesurfen bij het Lanterstrand zou ook een vergunning op basis van de natuurbeschermingswet nodig zijn.

Wel wordt er volgens Gorter gekeken of kitesurfen op sommige plekken bij het Wolderwijd mogelijk is. Voorwaarde is dan wel dat dit gebeurt in een gebied waar geen zwemmers zijn. Dit om letsel te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel