EenVandaag: Rijk sjoemelt met berekening stikstof bij aanleg wegen

FLEVOLAND • Wo 15 juli 2020 | 23:46 • Woensdag 15 juli 2020 | 23:46

Het kabinet moet de aanleg en verbreding van nieuwe wegen zoals de A6 bij Lelystad, opschorten. Dat zegt kamerlid Rutger Schonis (D66) in het televisieprogramma EenVandaag van woensdagavond. In dezelfde uitzending zeggen critici dat het kabinet sjoemelt met de berekening van de uitstoot van stikstofcijfers.

Bij het verlagen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer heeft het RIVM berekend hoeveel minder stikstof er in de natuur terechtkomt. Daarbij is een berekening gemaakt van de stikstofuitstoot over het hele land. Aan de hand daarvan is bepaald hoeveel woningen er bij kunnen worden gebouwd. Volgens EenVandaag wordt bij de aanleg en verbreding van de snelwegen een andere rekenmethode toegepast, waarbij de stikstofneerslag van het verkeer binnen 5 kilometer wordt berekend. De 95 procent van de stikstofoxiden uit het verkeer die pas na die 5 kilometer neerslaan, zouden helemaal niet worden meegeteld. Daardoor kunnen er meer wegen worden aangelegd.

Vraagtekens
Volgens jurist Marieke Kaajan rekent Rutte zich rijk en rammelt de juridische houdbaarheid van de rekenmethode. "Als je ruimte wil creëren voor nieuwe wegen- en woningbouwprojecten, moet je met hetzelfde rekenmodel hanteren." Ook Kamerlid Rutger Schonis (D66) zet vraagtekens bij de methode van het kabinet. "Met de stikstof opbrengst wil het kabinet snelwegen aanleggen." Dat zal volgens hem ten koste gaan van de natuur. Schonis wil dat het kabinet voorlopig stopt met de voorbereiding van nieuwe wegenprojecten. "Als er vraagtekens zijn bij de rekenmethode dan moet je pas op de plaats maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel