Schiphol-topman: Lelystad Airport moet gewoon open

LELYSTAD • Do 16 juli 2020 | 14:44 • Donderdag 16 juli 2020 | 14:44

Lelystad Airport moet volgend jaar gewoon opengaan voor vakantievluchten. Ook al zorgt de coronacrisis voor een dip in het vliegverkeer. Dat zegt Schiphol-directeur Dick Benschop in het radioprogramma 1 op 1. Het vliegveld in Lelystad is eigendom van de Schiphol Group.

Volgens Benschop is Lelystad Airport niet direct gekoppeld aan de hoeveelheid vluchten die daadwerkelijk op Schiphol plaatsvinden. "Lelystad is bedacht toen we 400.000 vliegbewegingen op Schiphol hadden. Maar dat is nooit gekoppeld aan de omvang van Schiphol, maar aan de functie van Schiphol."

Netwerk van grote steden
Het kabinet ziet op Schiphol graag de vluchten die bijdragen aan het netwerk van belangrijke steden die rechtstreeks vanuit Nederland bereikbaar zijn.

Door de coronacrisis vinden er veel minder van dat soort vluchten plaats, maar Schiphol verwacht deze dip de komende jaren weer te boven te komen. "We gaan het wel terugbouwen, zoveel mogelijk. Dat gaat even duren. Of het nou 2023, 2024 of 2025 is en welke littekens achterblijven dat weet ik niet. Maar Schiphol is voor dat netwerk. Lelystad is voor de vakantievluchten."

'Belofte moet nagekomen worden'
Benschop roep het kabinet op vast te houden aan de belofte in het regeerakkoord om Lelystad Airport deze regeringsperiode te openen. "Mijn boodschap aan Den Haag is: maak nou de politieke besluitvorming af. Alle voorwaarden zijn vervuld. Dan kunnen wij het vervolgens vanaf november 2021 gaan invullen en realiseren."

Vasthouden aan opening in 2021 is ook de lijn die minister Cora van Nieuwenhuizen aanhoudt, maar regeringspartij ChristenUnie zei onlangs het 'niet voorstelbaar' te vinden dat het deze kabinetsperiode nog gebeurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel