Politiek bezorgd over plan appartementen bij Werkeiland

LELYSTAD • Ma 20 juli 2020 | 22:10 • Maandag 20 juli 2020 | 22:10

Politieke partijen in Lelystad maken zich zorgen over bouwplannen bij het Werkeiland in Haven. Een projectontwikkelaar wil in de buurt van de Noordersluis een gebouw met 29 kleine vrije sector-appartementen bouwen. Het moet komen op de plek waar vorig jaar een oud PTT-gebouwtje uitbrandde. D66, de VVD en GroenLinks hebben afzonderlijk vragen aan het stadsbestuur over de plannen gesteld.

GroenLinks heeft het stadsbestuur gewezen op de beschermde status van het Werkeiland. De partij vraagt zich af of er voor de bouw geen wijziging van het bestemmingsplan nodig is, mede omdat er voor een gebouw met appartementen ook een flinke parkeerplaats nodig zou zijn. Fractievoorzitter Sjaak Kruis is bang dat dit ten koste gaat van de huidige groenstrook die ook deel uitmaakt van het beschermde karakter van het Werkeiland.

D66 is benieuwd in hoeverre bewoners betrokken zijn in de plannen. De bouwer/ontwikkelaar meldt op zijn site dat er een overleg is geweest met omwonenden. Raadslid Diane Bergman van D66 wil graag weten hoe breed dat overleg is geweest en of er in de buurt inderdaad geen bezwaren tegen de plannen zijn. GroenLinks, D66 en de VVD wijzen het stadsbestuur op afspraken dat er in de vakantieperiode eigenlijk geen plannen meer ter inzage zouden worden gelegd en geen informatiebijeenkomsten horen plaats te vinden.

Sjaak Kruis van GroenLinks zegt zeker niet tegen elke ontwikkeling in het gebied te zijn. Maar hij vindt wel dat veranderingen moeten passen bij het karakter van het Werkeiland. Het nieuwe gebouw komt in zijn ogen op een veel prominentere plek dan een ander appartementengebouw dat verderop langs de Houtribweg is gebouwd.

Het Werkeiland, dat midden in het IJsselmeer lag, vormde het beginpunt van de dijkaanleg rondom Oostelijk Flevoland. Op dit punt werd een haven gecreëerd en werden barakken gebouwd voor de dijk- en polderwerkers. Het is het oudste stukje Lelystad en was het eerste bewoonde deel van de nieuwe polder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel