Flevolandse boeren naar RIVM: kans op overlast op de wegen

FLEVOLAND • Di 21 juli 2020 | 16:02 • Dinsdag 21 juli 2020 | 16:02

De protestacties van boeren die woensdag plaatsvinden lijken grotendeels aan Flevoland voorbij te gaan. De boeren komen bijeen bij het RIVM, in de buurt van Utrecht. In onze provincie staan voor zover bekend geen acties gepland. Wel verzamelen de boeren uit drie provincies in Flevoland, om vanuit daar samen naar de demonstratie te gaan. Er kan dus op de weg wel overlast ontstaan door trekkers.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder nieuwe veevoerregels. Boeren uit Flevoland, Friesland en Overijssel verzamelen om 07:15 uur op het industrieterrein van Bant.

Vanaf daar zullen ze naar het RIVM in Bilthoven toe rijden. Volgens FDF-woordvoerder Mick Tinga zal dat via B-wegen gebeuren, niet via de A6 en A27. "Daar mogen wij niet komen, dus daar komen we ook niet." De protestactie is na 17:00 uur afgelopen, dus ook in de avondspits kan er overlast ontstaan.

Verbod op landbouwvoertuigen
De regionale organisatie van de actiegroep ziet graag dat boeren in hun trekker gaan, omdat het een symbool voor de sector is. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht denkt daar anders over. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft hij een verbod ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht.

De landelijke organisatie van FDF heeft daarna boeren opgeroepen om met de auto te komen. Vlak nadat het verbod bekend werd gaf Mick Tinga van FDF Flevoland aan dat dit betekent dat de trektoren ergens vlak buiten Utrecht zullen stoppen. Vanaf dat punt zal er dan met auto's heen en weer gependeld worden. Later op de avond vindt echter nog een overleg plaats. Het is dus mogelijk dat alsnog wordt afgezien van de tocht met trekkers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel