Flevolandse boeren protesteerden in De Bilt

FLEVOLAND • Di 21 juli 2020 | 21:43 • Dinsdag 21 juli 2020 | 21:43

Flevolandse boeren protesteerden woensdagmiddag in De Bilt, vlakbij het RIVM. Tientallen auto's vertrokken woensdagochtend vanuit Bant in Noordoostpolder richting het zuiden. Bij Emmeloord zijn zij de snelweg A6 opgereden. De colonne begaf zich met zo'n zestig kilometer per uur eerst naar Lelystad en reed daarna de provincie uit. Verkeer op de snelweg had daardoor te maken met enkele minuten vertraging.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) demonstreerde in de buurt van het RIVM opnieuw tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder nieuwe veevoerregels. De burgemeester van De Bilt, waar het RIVM gevestigd is, had bijstand van Defensie gevraagd. Er waren circa zestien vrachtwagens met ongeveer veertig militairen gestuurd. De vrachtwagens sloten straten af.

Vanwege de overlast die de boeren bij eerdere protesten veroorzaakten, werden landbouwvoertuigen verboden door de Veiligheidsregio Utrecht. "Maar met de auto zullen we minstens net zo veel overlast veroorzaken als met de trekker", zei Mick Tinga van FDF.

Boeren uit Flevoland, Friesland en Overijssel verzamelden zich om 07:15 uur op het industrieterrein van Bant. Eerder was er sprake van dat de protesterende boeren de A6 en A27 zouden mijden, maar daar was door het verbod op het gebruik van de trekker uiteindelijk geen sprake meer van. "Met de auto mogen we gewoon de snelweg op. Maar we hoeven niet hard te rijden..."

Ook tractorverbod in Flevoland
Dinsdagavond maakte ook Veiligheidsregio Flevoland bekend dat een verbod geldt voor landbouwvoertuigen op de openbare weg. De Veiligheidsregio vreest dat ook hier in de regio gedemonstreerd gaat worden. Als mogelijke locatie werd Lelystad Airport genoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel