Arbeidsplekken dreigen verloren te gaan bij Keolis na verliezen contract

FLEVOLAND • Wo 22 juli 2020 | 17:14 • Woensdag 22 juli 2020 | 17:14

Als vervoersbedrijf Keolis het contract voor busvervoer in Flevoland, Gelderland en Overijssel kwijtraakt gaan er zo'n 260 potentiële banen verloren. Dit laat het bedrijf weten in een zienswijze die dinsdag is ingediend bij de drie provincies. Het gaat daarbij om toekomstige arbeidsplekken voor buschauffeurs maar ook bijvoorbeeld voor mensen in de schoonmaak. Keolis geeft aan dat ze al bezig waren met het werven van kandidaten en het creëren van opleidingsplekken.

De provincies kondigden eerder deze maand aan het contract van Keolis in te willen trekken, omdat het bedrijf vorig jaar bij de aanbesteding "opzettelijk onjuiste informatie heeft verstrekt."

In mei kwam via het platform Follow the Money naar buiten dat Keolis waarschijnlijk fraude heeft gepleegd, door in zogeheten sideletters geheime afspraken te maken te maken met de Chinese busbouwer BYD en het Nederlandse Ginaf. Juristen hielden de contracten met Keolis ter waarde van 900 miljoen euro tegen het licht en constateerden dat er vals spel is gespeeld.

In de zienswijze biedt Keolis excuses aan voor wat er is gebeurd en erkent dat er een grote fout is gemaakt. Het bedrijf vraagt Gedeputeerde Staten het besluit te heroverwegen: 'Keolis geeft in alle openheid toe onregelmatigheden te hebben ontdekt, neemt hier afstand van en heeft alle mogelijke zelfreinigende maatregelen genomen. De aanbestedingswet biedt andere mogelijkheden, wanneer er sprake is van transparantie en herstel. Wij vinden het besluit van intrekking van de concessie dan ook een te zware maatregel en vragen om een herziening zodat reizigers, inwoners en personeel niet de dupe worden.'

Keolis zou vanaf 13 december het streekvervoer in Overijssel uitvoeren, vanaf september 2021 het stadsvervoer in Lelystad en vanaf december 2023 het vervoer in Flevoland en Gelderland.

De kop en een deel van het bericht is aangepast omdat het deed vermoeden dat huidige werknemers hun baan zouden verliezen. Dat klopt niet. Als een bedrijf een concessie kwijt raakt wordt het personeel overgenomen door de nieuwe werkgever. Het gaat in dit geval om de extra arbeidsplaatsen die zouden wegvallen als het contract wordt ingetrokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel