'Mega-datacentrum verpest polderlandschap'

ZEEWOLDE • Vr 24 juli 2020 | 13:49 • Vrijdag 24 juli 2020 | 13:49

Erfgoedvereniging Heemschut Flevoland zegt geschrokken te zijn van de plannen om in Zeewolde een groot datacentrum te bouwen. "Als het doorgaat zijn we in één klap een heel stuk landschap kwijt. En ook de omgeving van dat landschap wordt sterk daardoor beïnvloed", zegt secretaris Ben te Raa.

Heemschut Flevoland is één van de partijen die de afgelopen weken een zienswijze heeft ingediend bij de gemeente Zeewolde. De organisatie zit nog met verschillende vragen, maar neemt ook al stelling in tegen de komst van het datacenter. "Als je in Amsterdam bent dan is het normaal dat je naar een gebouw kijkt, maar wij hebben hier prachtige luchten en verre horizons. Dat is ook wat waard. Als iets leeg is wil dat niet zeggen dat er iets moet komen." Volgens Te Raa zijn er te veel plekken in Flevoland waarvan wordt gedacht: daar moeten we maar wat doen, want er is nog niks.

'Datacentrum is te massaal'
De erfgoedvereniging zegt niet per definitie tegen alle plannen te zijn waarbij gebouwd wordt op nu nog lege stukken grond. "Als een bedrijventerrein zich langzaam ontwikkelt en er komt af en toe wat bij, dan is het wat makkelijker te verwerken. Maar dit..."

Datacenter van Microsoft in Noord-Holland - Foto: NH Nieuws

Het is de massale omvang van het nieuwe datacentrum die de Flevolandse tak van Heemschut totaal niet ziet zitten. "Grote dozen van twintig meter hoog. Zelfs bomen bereiken die hoogte niet." De gebouwen torenen straks uit boven de naastgelegen Knardijk. "Nu kan je daar overheen fietsen en genieten van de wolken, de lucht, het landschap. Maar dat is straks verdwenen. Dat zie je dan niet meer aan één kant."

De vereniging vraagt zich af waarom grote nieuwe datacentra niet gevestigd worden op plekken waar die nu al aanwezig zijn. Dan gaat het om de Kop van Noord-Holland en Eemshaven in Groningen, waar Microsoft en Google al massale datacentra hebben staan.

Dat er behoefte is aan meer datacapaciteit beseft de erfgoedvereniging wel. "De consument wil het. Men wil allemaal appen, de hele dag op je mobiele telefoon zitten. Dus wat dat betreft hebben ze een argument."

"Dit gaat niet om een woonwijkje wat erbij komt. Dit is huge, dit is enorm."

— Ben te Raa, Erfgoedvereniging Heemschut

'Wij betalen allemaal mee'
Tenslotte wijst Heemschut nog op de maatschappelijke kosten die gepaard gaan met de komst van het datacentrum in Zeewolde. "Het is waarschijnlijk een IT-bedrijf met een miljardenomzet. En een deel van de onkosten wordt betaald door de Nederlandse belastingbetaler."

Te Raa doelt op de kosten die gemaakt moeten worden om het datacenter aan te sluiten op het stroomnet. "Elke burger in Nederland betaalt tegenwoordig een toeslag op z'n energie. Dat gaat onder andere naar netbeheerders toe om de capaciteit van het net uit te breiden. Dit gaat niet om een woonwijkje wat erbij komt. Dit is huge, dit is enorm."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel