Organisator BLM-demonstratie: "Gros zwarte mensen lijdt aan PTSS"

ALMERE • Ma 27 juli 2020 | 16:45 • Maandag 27 juli 2020 | 16:45

De winst van de Black Lives Matter-demonstratie in Almere is dat mensen zich "eindelijk Almeerder zijn gaan voelen". Dat zegt Anneke Dalger, mede-organisator van de op 14 juni gehouden antiracisme-demonstratie in Almere. Volgens haar komt dit door de opkomst en de saamhorigheid.

Daarnaast wordt er nagedacht en gesproken om tot een dialoog te komen met elkaar. Dalger: "Ook de witte kant is nu meer 'eager' om aan dit soort processen deel te nemen."

Zwart en wit hebben nog wel wat op te ruimen met elkaar. "Het slavernijverleden is onverwerkt gebleven. Je zou kunnen zeggen dat zwarte mensen lijden aan een soort PTSS, posttraumatische stressstoornis. Ze zijn zich namelijk vaak niet bewust van de pijn, boosheid en frustratie die dat nu nog oplevert. Maar wie van ons diep van binnen kijkt, herkent dat. Daar moeten we over praten, die emoties moeten er uit. Anders blijf je boos en gefrustreerd en dus niet vrij", redeneert Dalger.

Volgens haar is er voor de witte mensen ook werk aan de winkel. "Alles wat van buitenaf naar Nederland is gekomen, heeft zijn stinkende best gedaan om te integreren. Maar ik heb het gevoel, dat degenen die hier al waren, hebben nagelaten om mee te integreren. Die zijn nu ook aan zet."

Anneke Dalger verwacht een lang en niet gemakkelijk proces om racisme en discriminatie tegen te gaan maar ze houdt vertrouwen. "Er komt een hele positieve, goed geïntegreerde jonge generatie aan. Dus ik heb goede hoop voor de toekomst."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel