Droom frietvrienden komt uit in Oosterwold

ALMERE • Vr 31 juli 2020 | 6:14 • Vrijdag 31 juli 2020 | 6:14

Het plan voor een frietzaak in Oosterwold begon uit puur gemak. Als oprichter Thijs Hazekamp zin had in een patatje, moest hij naar Almere Buiten rijden. De patat was dan al weer koud op het moment dat hij weer thuis kwam in Oosterwold. Dat moest anders. Samen met twee kompanen richtte hij de Frietboerderij op.

In het weekend staan ze met z'n drieën in de eigen frietkraam aan de Hannah Arendtweg. "Het is een droom die uitkomt", zegt Hazekamp met een grote glimlach op het gezicht. De aardappels worden bij de kraam gesneden en vers gefrituurd. De kraam is in de coronatijd gemaakt en is sinds korte tijd in gebruik. Alles voelt nog nieuw aan.

Hazekamp kent de manier van werken in Oosterwold. Alles wat de inwoners willen, moeten ze zelf regelen en aanleggen. Dat geldt voor zijn woonhuis, maar ook voor de onderneming. Volgens Hazekamp is het pionieren. "Dat betekent een hoop uitvogelen en uitvinden. Maar dat maakt het heel leuk. Op het eind ben je erg trots." Frietbakker Hazekamp heeft dan ook geen moment spijt van zijn keuze voor Oosterwold.

Stadslandbouw
Als eigenaar van een stuk grond in Oosterwold moet je ook aan stadslandbouw doen. Een deel van het perceel moet ingericht zijn voor het telen van gewassen of het houden van dieren. De aardappelen die de Frietboerderij gebruikt, komen niet van eigen land. "Dat bleek toch lastiger dan gedacht", vertelt mede-eigenaar Dave Spoelstra. "Dan zouden we namelijk heel veel meer grond moeten kopen om dat te gaan doen." De polderfriet komt nu bij een boer uit Zeewolde vandaan, een paar kilometer verderop. Het plan is wel om wat aardappels te telen op hun eigen grond. "Dan komt er een soort kinderpad waar zij de aardappel kunnen leren kennen", vertelt Spoelstra. Het perceel wordt verder aangekleed met fruitbomen.

Droom
De droom van de drie frietbakkers is groter dan alleen de kraam. Het plan is om een echte snackbar te runnen. Deze komt naast de nog te bouwen Lidl te staan bij de A6. Dat is compleet aan de andere kant van de wijk waar nu de kleine frietkraam staat. Deze kraam blijft daarom ook zeker in gebruik, bevestigt Hazekamp. De nieuwe snackbar is te ver weg voor de inwoners van Oosterwold die in het zuiden wonen. De eerste palen voor de nieuwe snackbar zijn inmiddels geslagen.

Met twee linkerhanden kom je in Oosterwold niet ver. In de wijk in Almere waar je zelf je huis mag bouwen en de weg naar je voordeur nog ontbreekt, is handigheid allesbehalve een luxe. Het is doe-het-zelven op hoog niveau. Bewoners moeten bovendien hun kaveloppervlak voor 50 procent gebruiken voor voedselproductie. Een week lang bezoeken we spiksplinternieuwe bedrijfjes tussen deze creatieve bouwputten en ontpoppende moestuinen. Wie zijn de ondernemers die zich in deze vrijhaven vestigen?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel