Al 2,7 miljoen uitgegeven voor hulp tijdens coronacrisis

FLEVOLAND • Ma 3 augustus 2020 | 23:12 • Maandag 3 augustus 2020 | 23:12

De provincie heeft tot nu toe ruim 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld uit het Corona Noodfonds. Daarmee wordt de Flevolandse economie ondersteund tijdens de coronacrisis.

Provinciale Staten hebben eind mei ingestemd met een noodfonds van vier miljoen euro. Het is bedoeld voor ondernemers en instellingen in de cultuur, evenementen- en toerismebranche, die vaak niet voor regelingen van het Rijk in aanmerking komen.

Nieuw scholingsfonds voor werkzoekenden
Een miljoen euro is beschikbaar gesteld voor het Flevolandse scholingsfonds. Dit is een aanvulling op een regeling vanuit het rijk: NL Leert Door. De provincie is nu nog bezig met een definitieve invulling te geven aan het fonds, bedoeld voor werkzoekende Flevolanders die zich online willen scholen of een loopbaanadvies nodig hebben.

Voor ondersteuning van de culturele sector is 965.000 euro uitgetrokken. Het Rijk en de gemeente vullen dit aan tot twee miljoen euro, zo hebben zij in juli al gemeld. De bijdrage is bedoeld voor culturele instellingen, theaters, musea en amateurverenigingen die al subsidie van de provincie ontvangen. Met het geld kunnen zij een deel van de misgelopen inkomsten dekken, die wegvallen doordat er vanwege beperkende maatregelen minder bezoekers mogen komen.

De zogeheten gastvrijheidssector (cultuur, horeca, sport, retail, vervoer) heeft uit het noodfonds 400.000 euro gekregen. MKB-bedrijven kunnen subsidie aanvragen om hun bedrijf aan te passen aan de anderhalvemeter-regel. Uit het fonds wordt maximaal de helft per aanvraag vergoed met een minimum van duizend en een maximum van 2.500 euro. Volgens de provincie hebben 34 ondernemers al een aanvraag ingediend.

Leningen voor ondernemers in geldnood
Tenslotte heeft de provincie 375.000 euro gereserveerd voor het geval leningen niet kunnen worden terugbetaald.
Het gaat om leningen die de provinciale ontwikkelingsmaatschappij Horizon via haar dochter De Aanjager wil verstrekken aan ondernemers, die in liquiditeitsnood komen. Dit betreft ondernemers die zonder steun van de bank op eigen reserves proberen de crisis door te komen, maar nu dreigen om te vallen.
De Aanjager wil hen helpen met leningen van tussen de 50.000 en 100.000 euro per onderneming.

Gedeputeerde Staten moeten overigens nog besluiten over een lening van 1,5 miljoen euro aan De Aanjager, waaruit het project wordt betaald.

Daarmee rest er nog 1,2 miljoen euro in het Corona Noodfonds.
Los hiervan krijgt Flevoland via het ministerie van Economische Zaken 1,8 miljoen euro voor corona-overbruggingsleningen. Ook dit geld is voor beginnende (start-ups), groeiende (scale-ups) en vernieuwende bedrijven die zonder steun van de bank in geldnood komen. Tot 1 juli had de provincie 23 aanvragen ontvangen.

Ontwikkelingsmaatschappij Horizon werkt verder aan een nieuw project om ondernemers door de crisis te loodsen. Het Corona Rebuild Program moet ondernemers de weg wijzen naar financiële mogelijkheden om hun bedrijf overeind te houden, al dan niet na aanpassingen van hun businessplan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel