Heb ik corona gehad? Lelystads bedrijf onderzoekt het

LELYSTAD • Ma 10 augustus 2020 | 6:47 • Maandag 10 augustus 2020 | 6:47

Het Lelystadse bedrijf 'How are you Diagnostics' biedt sinds kort een zelfafnametest aan waarmee je kunt laten onderzoeken of je besmet bent geweest met het coronavirus. De test is te bestellen via internet.

Wie de test wil doen, moet thuis met een speciaal instrumentje in zijn vinger prikken en ongeveer tien druppels bloed opvangen in een reageerbuisje. Dat bloed wordt in het laboratorium in Lelystad onderzocht op antistoffen tegen het coronavirus. "Het is natuurlijk mooi om te weten of je corona hebt gehad in de afgelopen maanden, maar medisch gezien heb je er niet veel aan. We weten bijvoorbeeld nog niet of je beschermd bent bij een eventuele tweede golf", vertelt Joke Spaargaren, de arts/microbioloog van het bedrijf.

Geen vervanging voor GGD-test
How are you Diagnostics benadrukt dat deze test geen vervanging is voor de onderzoeken van de GGD. Die test of je op het moment van afname ziek bent, terwijl bij het Lelystadse bedrijf wordt onderzocht of je het virus hebt gehad. "Wat ook belangrijk is om te weten, is dat als we als we geen antistoffen vinden, het wel zou kunnen dat je toch in aanraking bent geweest met het virus. Maar die besmetting is dan bijvoorbeeld te lang geleden of er zijn maar te weinig virusdeeltjes in je lichaam geweest. De test is vooral betrouwbaar als we wél antistoffen vinden", zegt Spaargaren.

Volgens het bedrijf is er steeds meer vraag naar dit soort zelfafnametesten. In de toekomst wil het ook testen gaan verkopen voor onderzoek naar bijvoorbeeld soa's.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel