Urker kan half jaar in voorarrest blijven voor onderzoek drugshandel

URK • Wo 12 augustus 2020 | 14:48 • Woensdag 12 augustus 2020 | 14:48

De 32-jarige Urker die in Engeland vastzit op verdenking van het importeren van drugs, kan mogelijk tot eind januari in voorlopige hechtenis worden gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank in Canterbury aan Omroep Flevoland.

De man is op 29 juli in het Franse Coquelles aangehouden, nadat hij al een voorpost van de Britse douane was gepasseerd. De Engelse Border Force vond in zijn oplegger 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine. De drugs waren verstopt in de bodem van 35 karretjes, waarop bloemen stonden.

De verdachte, zoon van wethouder Geert Post, is op 31 juli gehoord door het Medway Magistrates Court in Chatham. Dat heeft besloten dat de Urker tot 26 weken kan worden vastgehouden. Gerekend vanaf de datum van verhoor loopt die termijn dus op 31 januari af.

Mocht de openbaar aanklager daar reden voor hebben, dan kan worden verzocht om verlenging van de voorlopige hechtenis.

Zitting 1 september bepalend voor vervolg
Op 1 september moet de Urker verschijnen bij het Canterbury Crown Court in een zogeheten Plea and Trial Preparation Hearing. Hierin moet de verdachte aangeven of hij schuldig of onschuldig is aan wat hem ten laste wordt gelegd. Op 31 juli heeft de man al aangeven niet schuldig te zijn.

Indien hij op 1 september schuld bekent aan de import van de drugs, dan kan de rechter direct een vonnis uitspreken. Dat kan worden verdaagd als het noodzakelijk is om aanvullende informatie te verzamelen.

Spreekt de Urker uit dat hij niet schuldig is, dan zal de rechter een datum vaststellen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak door een jury-rechtbank. Hoe snel dat na 1 september kan is niet duidelijk. De woordvoerder in Canterbury zegt dat er vanwege de beperkingen door de coronacrisis achterstanden bij de rechtbank zijn ontstaan.

Collega: drugs moeten in Heemskerk zijn ingeladen
Zijn vader Geert Post en medewerker Jurie Regnerus van het transportbedrijf JPTRANS URK zeggen dat hun zoon en baas volkomen onschuldig is aan de drugshandel. "Dat weet ik voor duizend procent zeker", aldus Geert Post afgelopen donderdag.

Volgens medewerker Regnerus is zijn baas op de bewuste dag om 16.00 uur van Urk vertrokken, heeft hij om 18.00 uur in Heemskerk een lading bloemen gehaald en stond hij om 23.00 uur in Calais voor de overtocht naar Engeland. Daar is hij door de douane aangehouden.

De medewerker vermoedt dat de bloemenkarren waarin de drugs verstopt zaten, in Heemskerk moeten zijn ingeladen, zo vertelt hij aan Omroep Flevoland. De bestelling was voor een bloemenhandelaar uit Rijnsburg, met wie het transportbedrijf nog maar sinds kort zaken deed. "Een andere klant had ons bij dat bedrijf aanbevolen. We doen eigenlijk nooit ritten met bloemen en weinig op Engeland, maar vanwege de coronacrisis hadden we een wagen stil staan. Toen zijn we op zoek gegaan naar ander werk", aldus Regnerus. "Wij vermoeden dat de nieuwe klant ons eerst een aantal ritjes heeft laten doen en daarna de rit met de drugs heeft geregeld." Sinds de aanhouding lukt het niet meer om contact te krijgen met de klant.

Regnerus zegt dat hij informatie over de bewuste rit en andere gegevens heeft overgedragen aan de Engelse advocaat van zijn baas. De Engelse of Nederlandse politie is nog niet bij het transportbedrijf langs geweest. "We hebben nog niemand gezien."

De achternaam van de medewerker van JPTRANS is in de tekst gecorrigeerd. Het is Regnerus i.p.v. Regernus. In het radio-item is dit helaas niet meer aan te passen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel