Vergunningverlener doet onderzoek naar bedrijf om rol wethouder Post

URK • Do 13 augustus 2020 | 14:18 • Donderdag 13 augustus 2020 | 14:18

NIWO, de vergunningverlener voor het wegtransport, stelt een onderzoek in naar de rol van wethouder Geert Post van Urk bij het transportbedrijf JPTRANS URK. Dat schrijft De Stentor. Post heeft een nevenfunctie bij het transportbedrijf dat in verband wordt gebracht met het smokkelen van 419 kilo drugs.

Post staat bij JPTRANS URK, het transportbedrijf van zijn zoon, te boek als vervoersmanager. Volgens NIWO is het een vereiste dat de vervoersmanager 'permanent en daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoerswerkzaamheden en dat er een reële band is met de onderneming'. Post heeft juist tegen de gemeenteraad, burgemeester Ineke Bakker en de media gezegd dat hij minimale bemoeienis heeft met het bedrijf. De gemeenteraad en het college van b en w hadden om uitleg gevraagd, omdat Post deze nevenfunctie nooit heeft gemeld en dat had hij als wethouder wel moeten doen.

Onderzoek
Directeur Gerritjan Olthoff van vergunningverlener Niwo laat aan Omroep Flevoland weten dat het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van die uitspraken van Post, over zijn 'minimale rol' bij JPTRANS. "Voor ons gaat het erom dat de vervoersmanager nauw betrokken is bij de dagelijkse gang van zaken. Als diegene dan beweert dat dat niet zo is, dan is dat voor ons aanleiding om dat uit te zoeken." Olthoff laat weten dat Post in ieder geval de juiste papieren heeft om als vervoersmanager aan de slag te gaan.

Mocht blijken dat Post inderdaad minimale bemoeienis heeft met JPTRANS, dan heeft het bedrijf zes maanden de tijd om een nieuwe vervoersmanager aan te stellen die zijn functie wel zo invult als NIWO vereist. Mocht daarna blijken dat het vervangen niet heeft geholpen, dan kan de vergunning van het bedrijf ingetrokken worden en mag het dus geen transporten meer uitvoeren.

Bibob
NIWO laat ook bureau Bibob onderzoek doen naar JPTRANS URK. Dit onderzoek wordt standaard ingesteld als een bedrijf in verband wordt gebracht met drugs. In de vrachtwagen van de zoon van Post werd ruim vierhonderd kilo drugs gevonden.

Mocht uit het onderzoek blijken dat JPTRANS bewust betrokken is geweest bij de drugssmokkel, kan NIWO de vergunning intrekken. Een 'ernstig vermoeden' van misbruik kan dan al volstaan; er hoeft geen strafrechtelijke veroordeling te liggen. Hoeveel tijd beide onderzoeken in beslag nemen, is nog onduidelijk.

Integriteitsonderzoek gemeente
Naast het onderzoek dat NIWO gaat uitvoeren, heeft ook de gemeente Urk aangekondigd een onafhankelijk integriteitsonderzoek naar wethouder Geert Post te starten. Een meerderheid van de Urker gemeenteraad wil een diepgaand onderzoek. Dat moet uitwijzen of de functie bij het transportbedrijf van zijn zoon in strijd is geweest met zijn rol als wethouder van Urk, en of hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel