Afnemer laat graan controleren na brand zonnepanelen

RUTTEN • Vr 14 augustus 2020 | 12:16 • Vrijdag 14 augustus 2020 | 12:16

Het bedrijf Profytodsd dat graan afneemt in het gebied waar stukjes zonnepaneel zijn neergedaald na een brand in Rutten, laat dit extra controleren. Het graan is apart opgeslagen en wordt in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA getest op voedselveiligheid.

Na de brand in Rutten in een boerenschuur eind juli werd boeren geadviseerd om alle oogst boven de grond extra te laten controleren. Omroep Flevoland sprak een boer die dit in overleg met zijn afnemer niet ging doen. Daarna bleek dat geen enkele betrokken instantie zich daar verantwoordelijk voor voelde en dus niemand extra controleerde. Zo zouden er stukjes zonnepaneel in voeding terecht kunnen komen.

Monsters onderzocht
Frans van Egmond van Profytodsd: "Na de brand hebben we contact gehad met de boeren in het gebied en daarna ook met de gemeente. Die wisten toen niet goed wat we ze er mee aanmoesten. Daarom hebben we zelf het initiatief genomen om het apart op te slaan. Daarna hebben we contact gezocht met de NVWA. Die hebben ons geadviseerd waar het graan op getest moet worden." Inmiddels zijn er monsters genomen die door een onafhankelijk lab worden onderzocht. De uitkomst wordt gestuurd naar de afnemer en naar de NVWA.

Het graan van deze afnemer is niet bedoeld voor menselijke consumptie maar voor diervoeding. Dat moet alsnog aan strenge eisen voldoen. Pas als de uitslag van de testen goed zijn zal het product weer op de markt gebracht worden, vertelt van Egmond. Als blijkt dat het graan niet aan de normen voldoet zal het worden vernietigd. Dan zullen de boeren van wie het graan is er dus niet voor betaald worden. Hij hoopt binnen een paar dagen de uitslag van het onderzoek binnen te hebben.

Tarweoogst vernietigd
Een soortgelijke brand met zonnepanelen heeft zich op 30 juli in Moerbeek voorgedaan. Weilanden in de omgeving raakten bezaaid met stukjes zonnepaneel en er kwamen ook deeltjes tussen de tarweoogst terecht. Volgens Niels Klaver van LTO-Noord is deze oogst vernietigd: "Het was niet te doen om door middel van 'handpicking' (het handmatig oprapen van alle stukjes) alles weg te halen. Daarom is het uit voorzorg vernietigd."

Opruimen
Na de brand in Moerbeek lagen er ook zwartgeblakerde deeltjes op het land van Klaver zelf. Het was daarna onduidelijk of dat schadelijk was en wat er mee moest gebeuren. Uiteindelijk is geprobeerd om de weilanden van alle boeren in de omgeving schoon te krijgen door het stuk voor stuk oprapen van alle deeltjes. Daarna is er door een machine nog een deel opgezogen. Klaver verwacht dat daarmee 90% van alle glasdeeltjes zijn verwijderd. Kosten hiervoor moesten worden verhaald op het bollenbedrijf. Dit bedrijf was niet expliciet verzekerd voor deze opruimkosten maar de verzekeraar heeft de kosten in overleg toch vergoed.

"Het is nu afwachten of die 10 procent nog problemen gaat opleveren", vertelt Klaver. "We houden goed in de gaten of de dieren geen last krijgen van bijvoorbeeld glassplinters tussen de hoeven of dat er stukjes in de maag terecht komen. Wat ik wel weet is dat het echt troep is en dat het na zo'n brand zo snel mogelijk moet worden opgeruimd." Klaver roept de betrokken instanties op om met een protocol voor dit soort branden te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel