'Tien procent Almeerse busreizigers draagt geen mondkapje'

ALMERE • Do 20 augustus 2020 | 23:03 • Donderdag 20 augustus 2020 | 23:03

Uit cijfers van Keolis blijkt dat ongeveer 10 procent van de busreizigers in Almere geen mondkapje draagt. Dat zegt wethouder Hilde van Garderen. Ze reageerde daarmee op de gestelde vragen van D66. Volgens D66 dragen veel reizigers in het openbaar vervoer geen mondkapje of dragen ze het verkeerd.

Volgens Van Garderen maakt Keolis dagelijks een rapportage over het wel of niet dragen van mondkapjes. Dit doet het bedrijf naar aanleiding van meldingen van chauffeurs. Op basis van deze rapportages wordt onder meer de inzet van boa's bepaald.

Als passagiers geen mondkapje dragen, kunnen ze hierop worden aangesproken door de boa's of door de chauffeur. Als het nodig is, kan de toegang tot de bus geweigerd worden.

De wethouder liet verder nog weten dat binnenkort alle gewone bussen in Nederland uitgerust zullen worden met 'kuch-schermen', om chauffeurs te beschermen. Omdat Almeerse bussen vaak al zijn uitgerust met beweegbare veiligheidsruiten, biedt dat de chauffeurs genoeg bescherming. Daarom kan er vanaf 31 augustus weer voorin de bus worden ingestapt.

Martine van Bemmel van D66 gaf aan zich niet in het beeld te herkennen dat maar 10 procent van de reizigers geen mondkapje draagt. Volgens haar zijn dit er veel meer. Ze nodigde daarom wethouder Van Garderen uit om met haar een busritje te maken. Of Van Garderen hierop in gaat, is niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel