Almere Boven: het verhaal over het ontstaan van de stad

ALMERE • Di 25 augustus 2020 | 7:11 • Dinsdag 25 augustus 2020 | 7:11

De dijk was nog kaarsrecht op een foto van uit 1973 van Almere Haven. Een lege polder met als enig herkenningspunt het patroon van de latere grachten van de eerste stadskern van Almere. "Fotografisch gezien gewoon een prachtige plaat", vindt Michel Langendijk, die voor Stadsarchief Almere de tentoonstelling Almere Boven samenstelde.

"Daarbij kun je aan de hand van de luchtfoto’s ook heel goed het verhaal over het ontstaan van Almere vertellen." Op latere foto's van Haven zijn heel goed de dorpse, kronkelige straatjes te zien, volgens de stedenbouwkundige trend van de jaren zeventig. De foto's zijn onderdeel van de tentoonstelling Almere Boven die vanaf 25 augustus te bezoeken is.

Vier keer Almere Boven
Stadsarchief Almere heeft een grote collectie luchtfoto's. Michel Langendijk kreeg de opdracht een selectie te maken. Hij koos een aantal oude foto's, vaak van een nog lege polder, en zocht daar recente beelden bij, genomen op dezelfde plaats. De 'setjes' foto's leveren een unieke kijk op de ontwikkeling van Almere.

Zijn zoekwerk resulteerde in de tentoonstelling Almere Boven. Op vier plaatsen in de stad zijn steeds verschillende foto's met de bijbehorende verhalen te zien. In het Stadsarchief Almere zijn de verschillende stadsdelen het onderwerp, in De Nieuwe Bibliotheek in Stad ligt de focus op luchtfoto's uit Stad en Poort. In het derde deel van de tentoonstelling, in De Nieuwe Bibliotheek in Haven, staat dat stadsdeel centraal, terwijl Buiten het onderwerp is in het Erfgoedhuis Almere Buiten.
De vierdelige tentoonstelling is tot 10 oktober gratis te bezoeken in de bibliotheek in Almere Stad. In het Erfgoedhuis in Almere Buiten en de bibliotheek in Almere Haven kun je tot 27 november terecht en in het Stadsarchief in Almere Stad is de tentoonstelling nog tot februari te zien.

//script.omroepflevoland.nl/docs/200825_AlmereBoven-04-1598304834.jpg

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel