Almere Boven: zoekplaatje Weerwater en stadhuis

ALMERE • Wo 26 augustus 2020 | 9:07 • Woensdag 26 augustus 2020 | 9:07

Een luchtfoto uit 1978 toont vreemde diagonale lijnen in een verder kaarsrechte polder. "Ik wist eerst ook niet goed wat ik zag", aldus Michel Langendijk, die voor Stadsarchief Almere de tentoonstelling Almere Boven samenstelde. Bij nadere bestudering blijken dit de eerste contouren van het latere Weerwater te zijn.

"Op de landbouwpercelen achter die diagonale contouren ligt nu het stadscentrum", legt Langendijk uit. Op een amper 40 jaar later genomen foto is het enorme verschil goed te zien. De tentoonstelling Almere Boven heeft meer van dit soort 'setjes' in huis: op een foto uit 1985 staat het stadhuis in een zanderige vlakte, op een 35 jaar later genomen luchtfoto moet je moeite doen het tussen de overige bebouwing te ontdekken.

Weerwater Almere: toen en nu

Vier keer Almere Boven
Stadsarchief Almere heeft een grote collectie luchtfoto's. Michel Langendijk kreeg de opdracht een selectie te maken. Hij koos een aantal oude foto's, vaak van een nog lege polder, en zocht daar recente beelden bij, genomen op dezelfde plaats. De 'setjes' foto's leveren een unieke kijk op de ontwikkeling van Almere.

Het Stadhuis: toen en nu

Zijn zoekwerk resulteerde in de tentoonstelling Almere Boven. Op vier plaatsen in de stad zijn steeds verschillende foto's met de bijbehorende verhalen te zien. In het Stadsarchief Almere zijn de verschillende stadsdelen het onderwerp, in De Nieuwe Bibliotheek in Stad ligt de focus op luchtfoto's uit Stad en Poort. In het derde deel van de tentoonstelling, in De Nieuwe Bibliotheek in Haven, staat dat stadsdeel centraal, terwijl Buiten het onderwerp is in het Erfgoedhuis Almere Buiten. De vierdelige tentoonstelling is tot 10 oktober gratis te bezoeken in de bibliotheek in Almere Stad. In het Erfgoedhuis in Almere Buiten en de bibliotheek in Almere Haven kun je tot 27 november terecht en in het Stadsarchief in Almere Stad is de tentoonstelling nog tot februari te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel