Dronten en Meld Misdaad Anoniem gaan samenwerken

DRONTEN • Wo 26 augustus 2020 | 20:11 • Woensdag 26 augustus 2020 | 20:11

Meld Misdaad Anoniem gaat een samenwerking aan met de gemeente Dronten. Als gevolg daarvan wordt informatie die bij het meldpunt binnenkomt straks sneller en beter doorgegeven aan de gemeente. Te denken valt aan anonieme tips over hennepplantages of fraude en ondermijning.

Bij Meld Misdaad Anoniem, ook wel M. genoemd, kunnen op anonieme wijze tips worden achtergelaten over allerlei vormen van misdaad en criminaliteit. Bijvoorbeeld moord, mishandeling, overvallen, brandstichting of drugshandel.

Doorgeefluik
Wanneer de anonimiteit van een melder gewaarborgd kan worden zet M. de melding door naar de politie of andere relevante opsporingsdiensten. "M. ontvangt ook meldingen van thema's die heel relevant zijn voor gemeenten. Bijvoorbeeld fraude of ondermijning", zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Met het aangaan van de samenwerking wordt ervoor gezorgd dat dit soort informatie op een effectievere manier bij de gemeente terechtkomt. Vervolgens kan er actie worden ondernomen. Zo kan een burgemeester een drugspand sluiten of ingrijpen bij huiselijk geweld. Dronten is de eerste gemeente in Flevoland die op deze manier aanhaakt bij Meld Misdaad Anoniem.

Campagne tegen drugspanden
De samenwerking wordt afgetrapt met een campagne die de meldingsbereidheid moet vergroten. In eerste instantie richt de campagne zich op hennepplantages. Dit voorjaar zijn er al vijf plantages opgerold door de politie, zo zegt de gemeente.

Burgemeester Jean Paul Gebben zegt het 'ieders morele plicht te vinden' om mee te helpen de veiligheid van zijn omgeving te borgen. "Hennepkwekerijen en andere drugspanden, waar bijvoorbeeld XTC wordt geproduceerd, zorgen voor brandgevaar, maar produceren ook giftige stoffen voor de omgeving. En dan hebben we het nog niet over het publiek gehad wat zo’n pand aantrekt." Een melding kan natuurlijk ook bij de politie gedaan worden. Maar Meld Misdaad Anoniem biedt een volledig anoniem alternatief.

Iets doorgeven aan M. kan telefonisch via 0800-7000 of online op meldmisdaadanoniem.nl/melden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel