Onderzoekers: noodzaak opening Lelystad Airport twijfelachtig

LELYSTAD • Vr 28 augustus 2020 | 7:02 • Vrijdag 28 augustus 2020 | 7:02

De coronacrisis zorgt ervoor dat de noodzaak van de opening van Lelystad Airport twijfelachtig is. Dat zeggen onderzoekers tegen de Volkskrant. Onderzoek dat duidelijkheid geeft over de meerwaarde van vakantievluchten vanaf Lelystad, moet volgens hen worden overgedaan. Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vinden het onzeker of de luchthaven bestaansrecht heeft.

Onderzoeker Arjan van Moorsel van consultancybureau M3 noemt het logisch om opnieuw onderzoek te doen. "Daarin zou je de huidige situatie moeten meenemen. Je moet met andere uitgangspunten werken." Het is de zoveelste tegenvaller voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij hoopt Lelystad Airport in november 2021 eindelijk te kunnen openen. De opening werd al vier keer eerder uitgesteld.

Consultancybureau M3 voerde marktonderzoek uit waaruit bleek dat Lelystad Airport nodig was om Schiphol te ontlasten. Het rapport was vorig jaar december klaar. De minister hield zich vast aan het rapport om de opening van Lelystad Airport in november 2021 mogelijk te maken.

In een reactie schrijft het ministerie dat niet te voorspellen is hoe het herstel van de luchtvaart precies zal verlopen na corona. Een nieuw onderzoek kan die vraag niet beantwoorden volgens het ministerie. Wel zou het ministerie van Schiphol hebben gehoord dat maatschappijen "nog altijd een positie willen opbouwen op Lelystad" in 2021.

Schiphol-baas Dick Benschop zegt dat ook tegen het ANP. De opgave om Lelystad Airport volgend jaar november te openen verandert volgens hem niet door de coronacrisis. Volgens hem blijft er schaarste bestaan in start- en landingsrechten, zogeheten slots, op 's lands grootse luchthaven en zijn ook marktpartijen nog altijd geïnteresseerd in een verhuizing naar Flevoland.

"Ongelofelijk dat Benschop maar blijft drammen om Lelystad Airport te openen. Een extra vliegveld is onnodig en slecht voor de gezondheid, natuur en klimaat. En door de coronacrisis is er nog meer reden om een streep te zetten door deze luchtfietserij", zegt Dewi Zloch, expert klimaat en energie bij Greenpeace. "Schiphol heeft genoeg werk te doen op het eigen vliegveld om door deze crisis heen te komen en om de eigen uitstoot van broeikasgassen terug te dringen."

Overvol Schiphol ontlasten
Lelystad Airport moet volgens de plannen het overvolle Schiphol gaan ontlasten. Het idee is om een deel van de vakantievluchten naar Lelystad te verplaatsen. Op Schiphol komt dan meer ruimte voor belangrijkere zakenvluchten.

Door de coronacrisis is de internationale luchtvaart ingestort. President-directeur Dick Benschop van Schiphol schat dat het aantal vluchten van en naar Haarlemmermeer op zijn vroegst in 2023 op het oude niveau zit.

Schaarste op Schiphol was leidend
In het M3-onderzoek dat gedaan werd naar de noodzaak voor Lelystad Airport, was de schaarste op Schiphol leidend voor het slagen van de opzet voor Lelystad. Of zoals de onderzoekers in december schreven: "Schiphol zal de eerste keuze van luchtvaartmaatschappijen blijven, en zij zullen alleen ontwikkeling op Lelystad Airport overwegen als de capaciteit op Schiphol schaars is."

"Sinds het uitbreken van Covid-19 hebben we niet meer naar het rapport omgekeken"

— Arjan van Moorsel, M3 onderzoeker
Tegen de Volkskrant zegt M3-onderzoeker Van Moorsel dat hij niet weet of de resultaten van het onderzoek nog kloppen. "Sinds het uitbreken van Covid-19 hebben we niet meer naar het rapport omgekeken." Hij noemt het daarom logisch om nieuw onderzoek te doen. Daarin moet dan de huidige situatie worden meegenomen.

'Hele oude onderzoek kan de prullenbak in'
Volgens D66 Kamerlid Jan Paternotte is het aan de minister om te bewijzen dat Lelystad Airport bestaande vakantievluchten gaat overnemen. In de oppositie noemt Kamerlid van GroenLinks Suzanne Kröger het "volstrekt logisch" om het onderzoek over te doen. Cem Laçin van de SP vindt dat het hele oude onderzoek de prullenbak in kan vanwege corona.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel