Celstraf en rijontzegging voor wilde achtervolging

LUTTELGEEST • Di 1 september 2020 | 15:28 • Dinsdag 1 september 2020 | 15:28

De rechtbank in Lelystad heeft een 25-jarige Lelystedeling dinsdag veroordeeld tot 199 dagen cel, waarvan negentig dagen voorwaardelijk. Hij is daarnaast zijn rijbewijs achttien maanden kwijt, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De man is volgens de rechtbank de veroorzaker van een wilde achtervolging bij Luttelgeest op 16 mei.

De dollemansrit begon toen de man er vandoor ging na een aanrijding met een Tesla in de buurt van Luttelgeest. Een getuige zette de achtervolging in en belde de politie. Met meerdere wagens probeerde die de Lelystedeling tot stoppen te dwingen.

Maar dat lukte niet zomaar. De Lelystedeling reed bij Kuinre en Luttelgeest met hoge snelheid slingerend over de twee rijbanen en in de berm. Hij negeerde stoptekens van de politie en probeerde één politiewagen van de weg te drukken.

De achtervolging eindigde toen de Lelystedeling met zijn auto van de weg raakte en op een akker aan de Oosterringweg belandde. Hij vertelde tijdens de rechtszitting twee weken terug dat hij zich niet veel meer herinnert van de dollemansrit. Hij was in paniek en heeft nooit iemand in gevaar willen brengen.

Volgens een psychiater is het lachgas dat de man een paar dagen ervoor had gebruikt, de oorzaak van de wilde achtervolging. Het maakte hem waarschijnlijk psychotisch. De paniek door de botsing versterkte dat. Hij zou daardoor verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

De officier van justitie vond hem ondanks dit advies volledig toerekeningsvatbaar en eiste acht maanden cel tegen hem, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij vond ook een rijontzegging van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk op zijn plaats.

De rechtbank legde een minder zware straf op, omdat die de man wel verminderd toerekeningsvatbaar acht. In zijn proeftijd moet hij volgens het vonnis contact onderhouden met de verslavingszorg en de Reclassering om aan zijn problemen te werken. Aan de agent die bijna van de weg werd gedrukt, moet hij daarnaast een schadevergoeding betalen van 350 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel